EPIK: Ideja za korekciju granice između Kosova i Srbije je pogrešna

EPIK: Ideja za korekciju granice između Kosova i Srbije je pogrešna

Kosovski Evropski institut za politiku (EPIK) saopštio je u ponedeljak da je ideja o promeni granica zakočila proces razgovora između Kosova i Srbije.

Ovi komentari mogli su se čuti tokom prezentacije studije pod nazivom “Ustavni okvir procesa razgovora”.

Tokom ovog sastanka, učesnici su izjavili da ideja o promenama granica mora biti isključena, jer ona ugrožava suverenitet Kosova.

Taulant Krieziu iz instituta EPIK kaže da Srbija mora biti svesna činjenice da je bilo kakav sporazum o teritorijalnim zamenama neprihvatljiv.

Bivši glavni sudija Ustavnog suda, Enver Hasani, rekao je da korekcija granica ne rešava ništa i da komplikuje odnose između zemalja.

Rekao je da rešenje ne sme narušiti teritoriju.

“Podela ne samo da neće ništa rešiti, nego je i istorija pokazala da ona još više komplikuje odnose između nacija. Umesto toga, trebalo bi da razmatramo rešenja koja se ne zasnivaju na teritorijalnoj podeli, već na vladavini prava i poštovanju ljudskih prava i prava manjina“, rekao je on.

Politički analitičar Belul Bekaj kaže da političari na Kosovu moraju biti ujedinjeni u procesu razgovora sa Srbijom.

„Lideri nisu ujedinjeni. Predsednik pokušava da nametne svoju političku volju i to je ozbiljna politička prepreka. Da je ideja o podeli podržana od strane naroda i da je međunarodna zajednica u tome ujedinjena, onda bi politički lideri mogli da pregovaraju o teritoriji”, rekao je on. / ibna /