Erdoan: Ne smemo dozvoliti da treća strana stane između nas i Grčke

Erdoan: Ne smemo dozvoliti da treća strana stane između nas i Grčke

U izjavi nakon molitve u petak turski predsednik Redžep Tajip Erdoan komentarisao je jučerašnju posetu ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendiasa i zajedničku konferenciju za štampu sa Mevlutom Čavušogluom.

„Naš sastanak se zaista održao u veoma lepoj atmosferi. Međutim, stvari su se sasvim drugačije okrenule tokom njegovog sastanka sa našim ministrom spoljnih poslova. Naravno, suočen sa Dendiasovim ponašanjem, naš ministar spoljnih poslova mu je pokazao gde mu je mesto. Nije mogao da primeni nežniji pristup. A ovo, prvo i najvažnije, ne bi se dobro odrazilo na nas kao naciju. Posao su završili pokazujući pravi pristup i uputivši pravi poziv“, rekao je turski predsednik.

Takođe je naglasio da „to naravno ne odobravamo. S jedne strane imate pristupni proces, a s druge strane postoji rad između Turske i Grčke. Takođe sam mu rekao da ne smemo dozvoliti da treća strana bude među nama. Odnosno, EU. Ne bi im trebalo dozvoliti da učestvuju. Mi smo dve susedne države sa veoma različitim pristupima zbog naše istorije, koje uživamo u bliskim odnosima. A to nešto znači.

Isto tako, vaše veze s nama ostaju netaknute. Na primer, juče ste stigli u Istanbul i sastali se sa patrijarhom i onima koji ovde predstavljaju naše grčke građane. I mi to vidimo pozitivno, ali iz nekog razloga vi se ne ponašate prema naših 150.000 sugrađana, etničkih Turaka, da budu [vaši] građani u Grčkoj onoliko koliko“.

„Štaviše, tošto je slučaj sa glavnim muftijom, vi i dalje insistirate da sami odredite glavnog muftiju. Lozanski ugovor vam ne daje pravo da imenujete muftiju u svojoj zemlji. Kako neko može to da uradi? Mi ne postavljamo Patrijarha. Ko postavlja Patrijarha? Sabor Svetog Sinoda to čini. Sabor Svetog Sinoda čine samo naši građani. Gledajte, bili su brojčano manje u pogledu državljanstva. Tako smo im dali državljanstvo, a taj broj je bio tako nizak, oko sedam. Ponovo su stigli do potrebnog broja. Postigli su određeni prag. A sada sabor Svetog Sinoda bira Patrijarha “.

„Ko će izabrati velikog muftiju u Grčkoj? Našeg muftiju, naše imame itd. Nažalost, Grčka ne može podržavati ovu situaciju. I ne dodeljuje takva ovlašćenja našem tamošnjem muftiji, tamošnjim našim imamima i postavlja ih kao da su njihovi zvaničnici. Pre svega, to je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. I to ocrnjuje našu vezu. Ovo treba ispraviti, ali na žalost, bezuspešno razgovaramo sa svim vladama koje dolaze i odlaze godinama. Nadamo se da ćemo ga dobiti od sada, ali nažalost to ne izgleda tako“, primetio je Redžep Tajip Erdoan. / ibna