Erdoan: Nemoguće je da se ovakav svetski poredak održi

Erdoan: Nemoguće je da se ovakav svetski poredak održi

Nemoguće je da se postojeći svetski sistem održi, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan.

Govoreći na 12. konferenciji ambasadora u predsedničkoj palati, Erdoan je rekao da su ambasadori, pored uobičajenih dužnosti ove godine, morali da se izbore i sa novom epidemijom koronavirusa (Covid-19), najvećom zdravstvenom krizom ovog veka.

U ovom procesu se videlo koliko je zdravstvena infrastruktura finansijski jakih zemalja slaba, rekao je predsednik Republike, ističući da je Turska iz ovog testa izašla kao uspešna.

Nemoguće je da se dalje održi sadašnji svetski sistem koji štiti moćnike umesto pravednika, šačicu manjine umesto većine, bogate umesto siromašnih, rekao je on.

„Multicenterizam i regionalizacija postaju sve važniji u međunarodnim odnosima“, rekao je Erdogan, ističući da se „nalazimo na razmeđi gde se preraspodeljuju lanci snabdevanja, redefinišu se proizvodni i logistički centri, formiraju nova regionalna savezništva, politička i ekonomska arena se preoblikuje”.

„Odlučni smo u tome da ne dozvolimo da naša zemlja i naša nacija žive u kajanju. Svim snagama radimo na tome da našu zemlju učinimo jednom od osnivačkih snaga nove ere“.

„Ako su danas nade za političko rešenje u Libiji oživele, Turska je tome dala svoj važan doprinos svojom pravovremenom intervencijom“, rekao je on. „Nismo mogli pristati na zanemarivanje naše zemlje, koja snosi teret razvoja u istočnom Mediteranu kada su u pitanju prirodni resursi. Mislim da ćemo uskoro čuti dobre vesti iz istraživačkih aktivnosti na Istočnom Mediteranu”.

Turski predsednik izrazio je nadu da će strateško slepilo Evropske unije, kojim tera Tursku od sebe, uskoro nestati.

„Islamofobija se promoviše i podržava na nivou šefova država“, rekao je Erdogan, dodajući da je „borba protiv islamofobije nešto što zahteva i našu veru i odgovornost prema našim građanima u inostranstvu“. / ibna