Erdoan: Turska bi mogla otvoriti granicu sa Jermenijom

Erdoan: Turska bi mogla otvoriti granicu sa Jermenijom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan rekao je u četvrtak da bi njegova zemlja mogla otvoriti svoje granice prema Jermeniji ako Jerevan preduzme korake ka regionalnom miru.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alievim u Bakuu, Erdoan je rekao da nisu imali problema sa jermenskim narodom.

„Ne mrzimo narod Jermenije. Problem leži u jermenskoj vladi. Više od 100.000 Jermena živi u mojoj zemlji“, rekao je on.

Erdoan je kritikovao Minsku grupu OEBS-a zbog toga što nije uspela da reši to pitanje suočavajući se sa skoro 30 godina jermenske okupacije azerbejdžanskih teritorija.

Istovremeno, pohvalio je ulogu Rusije u okončanju višegodišnjeg pograničnog sukoba između Azerbejdžana i Jermenije ranije ove godine.

Komentarišući rezoluciju Francuske nacionalne skupštine kojom je Nagorno-Karabah prepoznat kao odvojena demokratija, primetio je da „čak ni [jermenski premijer Nikol] Pašinjan to ne prihvata“, dodajući da francuski predsednik Emmanuel Macron „još nije naučio politiku“.

Dodao je da je Francuska više puta pokušavala da kontaktira Alijeva tokom sukoba, kao i Tursku, ali da Ankara nije uzvratila telefonske pozive.

Erdoan je dalje rekao da će azerbejdžanska vlada završiti period napretka u Karabahu u roku od tri do pet godina.

Takođe je naglasio da je ideja o uspostavljanju regionalnog bloka od šest država bila u korist Rusije.

„Rusija, Turska, Azerbejdžan, Iran, Gruzija“. „Jermenija takođe može biti uključena u ovu platformu“, dodao je on.

Sa svoje strane, Alijev je zahvalio Turskoj na podršci tokom sukoba sa Jermenijom, dodajući da dve zemlje uživaju u tako bliskim i prijateljskim odnosima.

„Turska predsednika Erdogana predstavlja primer hrabrosti, nezavisnosti i razvoja za svet“, rekao je Alijev.

Rekao je da je turski dron Bayraktar ​​igrao “presudnu ulogu” u pobedi Azerbejdžana u Karabahu.

Pružajući Jermeniji maslinovu grančicu, rekao je da su spremni da započnu novo partnerstvo sa Jerevanom radi trajnog mira u regionu.

„Ako jermenska vlada izvuče prave zaključke iz rata i zagleda se u budućnost, odričući se svojih neutemeljenih optužbi, onda im može biti mesto u ovom bloku“, rekao je Alijev, pozivajući se na regionalni blok na terenu.

Turska i Azerbejdžan potpisali su niz sporazuma na polju transporta, komunikacija i ukidanja viza.

Turska može otvoriti svoje granice prema Jermeniji, ako Jermenija preduzme pozitivne mere u regionu. / Ibna