Erdoan: Turska i Francuska mogu doprineti stabilnosti

Erdoan: Turska i Francuska mogu doprineti stabilnosti

Predsednici Francuske i Turske razgovarali su o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, navodi se u saopštenju turske Direkcije za komunikacije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan i njegov francuski kolega Emanuel Makron održali su u utorak treću telekonferenciju. Tokom razgovora, predsednik Erdoan je izjavio da se ponovo sreo sa francuskim predsednikom Makronom nakon duge pauze, dodajući da je pozdravio francuski narod, navodi se u saopštenju.

Primećujući da pomno prati francusku borbu protiv koronavirusa, Erdoan je, u ime svoje zemlje i svoje nacije, izrazio saučešće narodu Francuske zbog gubitka velikog broja života u pandemiji.

Turska nastavlja napore na vakcinaciji na vrlo intenzivan način i počeli su da preduzimaju kontrolisane korake za normalno stanje, a Erdoan je rekao da je do sada vakcinisano 10 miliona ljudi.

Turski predsednik je podsetio da se ove godine obeležava 100 godina od sporazuma iz Ankare. Dijalog između lidera uvek je igrao glavnu ulogu u odnosima Francuske i Turske, dodao je Erdoan.

Francis A i Sulejman Veličanstveni postavili su temelje ovog prijateljstva razmenom pisama, primetio je turski predsednik. Dalje je rekao da je ovaj odnos uspešno prošao kroz mnoge probleme i mnogi veruju da postoje ozbiljne mogućnosti za saradnju između Turske i Francuske.

„Kao dva snažna saveznika u NATO-u možemo dati značajan doprinos naporima na polju bezbednosti, stabilnosti i mira na širokom geografskom području od Evrope do Kavkaza, Bliskog Istoka i Afrike. Postoje mere koje možemo zajednički preduzeti u borbi protiv terorističkih organizacija koje prete našim zemljama i bezbednosti naših građana i imovine. U svim ovim pitanjima želimo da Turska i Francuska deluju solidarno“, zaključio je Erdoan. / Ibna