Erdogan: Ako bude potrebno, zatvorićemo Incirlik i Kurecik

Erdogan: Ako bude potrebno, zatvorićemo Incirlik i Kurecik

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u nedelju u televizijskom intervjuu da bi Ankara mogla zatvoriti dve vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, “ako bude potrebno”.

„Kada dođe vreme, razgovaraćemo sa svim našim delegacijama; i, ako treba, možemo zatvoriti Incirlik i Kurecik”, rekao je Erdogan.

Govoreći o rezoluciji američkog Senata o priznanju genocida nad Jermenima 1915. godine, koja je usojena u četvrtak, turski predsednik je prokomentarisao da je rezolucija “krajnje politička”, dodajući, “veoma je važno za obe strane da SAD ne preduzmu korake u našim odnosima koje ne može da vrati “.

“Žalimo što polarizacija unutar američkog političkog života ima negativne posledice za nas i da neke grupe zloupotrebljavaju razvoj naše zemlje za svoje interese, kako bi oslabile Trumpa”, dodao je Erdogan.

Što se tiče nedavnih dešavanja u Istočnom Mediteranu, turski predsednik je naglasio da postoje značajne rezerve ugljovodonika, navodeći da Turska može da radi u regionu sa kompanijama „jakim u međunarodnoj zajednici“.

Konstatujući da će sporazum o bezbednosti i vojnoj saradnji sa libijskom Vladom nacionalnog jedinstva (GNA) koji je UN odobrio stupiti na snagu posle njegove ratifikacije u turskom parlamentu, on je naglasio da će ovaj sporazum zaštititi prava Turske i Libije i da Turska neće dozvoliti jednostrane akcije.

“Ako libijska vlada zatraži vojnu podršku, Turska će doneti svoju odluku”, primetio je Erdogan, ponovivši da je Turska “spremna da pruži Libiji sve vrste podrške” i dodao: “Mi smo u stanju da preduzmemo potrebne mere u kontekstu međunarodnog prava. “

Što se tiče operacije Izvor mira na severu Sirije, turski predsednik je rekao da je cilj Turske u ovoj protivterorističkoj akciji na severu Sirije da se održi mir sa Sirijcima, a ne da „kradu naftu“.

„Ni SAD ni Rusija nisu uspeli da eliminišu teroriste IPG / PKK odatle (severna Sirija) kako su i obećali. Stoga smo morali to da uradimo“, dodao je Erdogan.

Tokom razgovora Recep Tayyip Erdogan rekao je da će u ponedeljak kontaktirati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel . / ibna