Erdogan: “Ako nam ne date F-35, tražićemo negde drugde”

Erdogan: “Ako nam ne date F-35, tražićemo negde drugde”

Predsednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, u svojim izjavama prema, optužio je Evropu na sastanku sa predstavnicima lokalnih organizacija svoje stranke:

“Ovi ljudi, kada govore, kažu najlepše stvari. Koliko ste dobri, ugostili ste toliko izbjeglica, čestitamo. Ali ne želimo reči. Dajte nam finansijsku podršku koju ste nam obećali. Kažu da će dati, dali smo, daćemo. To je Zapad! Ali mi nismo Zapad. Mi smo drugačiji.”

Što se tiče odnosa sa SAD, on je rekao:

“Za F-35 smo platili 1,4 milijarde dolara. Oni su našim pilotima predali četiri komada u SAD-u, i ne dozvoljavaju im da ih dovezu u našu zemlju. Onda nam kažu zašto niste uzeli Patriota od nas i otišli ​​ste i dobili S-400. Držimo se onoga što smo dogovorili. Želimo da ih uzmemo, ali vi nam ih ne dajete. U tom slučaju idemo onima koji će nam ih dati. Nećete nam dati F-35? U redu … onda ćemo preuzeti odgovornost i krenuti negde drugde!”

Što se tiče Kipra i istraživanja pomorja, on je rekao:

“Apsurdni pokušaji ometanja upotrebe naših legitimnih prava u istočnom Mediteranu uzrokuju naše sumnje o tome kako se Evropa gleda na nas. Vidite da imamo naše bušotine. Imamo i istraživačke brodove. I oni nastavljaju istraživanja. Neki ljudi su bili uznemireni. Primenjujemo sva pravila pomorskog prava. Na Kipru imamo dijasporu. Mi nismo baš bilo koja zemlja. Turska je moćan garant. Grčka je garant, kao i Velika Britanija. ”/ Ibna