Erdogan: Ako nas EU ne podrži u pitanju izbjeglica, možda ćemo otvoriti kapije

Erdogan: Ako nas EU ne podrži u pitanju izbjeglica, možda ćemo otvoriti kapije

Turski predsednik postavlja pitanje trećeg broda za bušenje, nuklearnog arsenala, uz izbjegličko pitanje

Na najdirektniji mogući način, Recep Tayyip Erdogan preti da će poplaviti Evropu novim izbjegličkim talasom ako Ankara ne bude podržana ne samo financijski već i geostrateški. Govoreći u Ankari funkcionerima Partije pravde i razvoja, Erdogan je rekao: „U našoj zemlji imamo 3.650.000 izbeglica; sada vidimo i razvoj događaja u Idlibu. Imamo i one koji dolaze iz Avganistana. Ali znajte da će nas ovaj put odvesti do različitih tačaka. Šta je ova tačka? Ili ćemo to ostvariti (bezbedna zona) ili ćemo morati otvoriti kapije. Možete nas podržati ili pogrešno proceniti. Možemo biti strpljivi, do određenog trenutka. Ne možemo sami podneti taj teret; moraćete videti i kako izgleda dizanje te težine. Nismo dobili potrebnu podršku EU i ostatka sveta, a da bismo je dobili, možda bismo morali da preduzmemo ove mere“.

Ova izjava turskog predsednika ima tri svrhe: prvo, da izvrši pritisak na EU da Turskoj pošalje više finansijske pomoći u znak podrške izbeglicama. Drugi cilj je stvaranje bezbedne zone unutar Sirije i na taj način pogurati „dobijanje zelenog svetla“ od SAD-a i EU-a. Treći cilj je umiriti tursko društvo, koje počinje da reaguje na prisustvo tako velikog broja izbeglica u zemlji. Ekonomska recesija u Turskoj pojačala je ove reakcije. Nije slučajno što je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu pokrenuo pitanje uklanjanja 100.000 izbeglica iz Istanbula, grada sa 18 miliona stanovnika.

U govoru, predsednik Turske izneo je svoj program za turske programe naoružanja. „Pogledajte šta su uradili sa S-400; napravili su takvu buku od toga. Rečeno nam je: „nećete ih dobiti“. Ali zašto ih ne bismo uzeli, pošto su odbrambeni sistem oružja, a ne invazivni? Želeli su da nas spreče da kupujemo odbrambeno oružje. Ipak, uspeli smo da ih kupimo u aprilu, uz Božiju pomoć da se celokupna trgovina završi“, nastavio je on.

Erdogan je spomenuo i mogućnost kupovine trećeg broda za bušenje radi ponovnog korištenja u istočnom Mediteranu.

„Danas na istočnom Mediteranu prava koja imamo zbog seizmičkih istraživačkih brodova i naših brodova za bušenje. U prošlosti smo ih iznajmljivali. Moguće je da će stići i treća bušilica“, dodao je Erdogan.

Turski predsednik pokazao je ravnodušnost prema stavovima drugih zemalja na istočnom Mediteranu i insistirao na čvrstom stavu Ankare o temi istraživanja koja se sprovode u kiparskom regionu. „Mi se fokusiramo na naše argumente! Trenutno su naši brodovi u tom području; sve naše fregate, naše korvete su spremne, kao i naše letelice. Niko nas ne može lišiti naših prava. “Turska Republika Severni Kipar” ovde ima prava, a mi kao zemlja garant imamo pravo da govorimo o tome”, podvukao jeturski predsednik.

Erdogan je u sredu spomenuo i mogućnost izgradnje nuklearnog arsenala “kao što je to učinilo mnogo razvijenih zemalja u svetu”. / ibna