Erdogan: Alžir je jedan od većih ulaza Turske u Afriku

Erdogan: Alžir je jedan od većih ulaza Turske u Afriku

Turska čvrsto stoji uz narod Libije u vreme kada im je to potrebno, izjavio je u nedelju turski predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim alžirskim kolegom Abdelmadjidom Tebbouneom, turski predsednik je naglasio: „Odlučni smo da stojimo uz našu libijsku braću“, dodajući da Ankara želi da obezbedi mir u Libiji i spreči stranu intervenciju protiv vlade priznate od strane UN-a.

Osvrćući se na sporazum postignut u Berlinu, on je rekao da “u potpunosti podržavamo politički proces koji predvode SAD za primirje koji su prihvatili Libijci”.

Tokom sastanka, dvojica lidera razgovarali su o mogućoj saradnji u oblastima ekonomije, trgovine, odbrane i turizma, a potpisan je i sporazum o osnivanju Vrhovnog saveta za saradnju Turske i Alžira.

Govoreći na poslovnom forumu Alžir – Turska, turski predsednik je primetio: „Alžir vidimo kao prijateljsku i bratsku zemlju, kao i jednog od naših strateških partnera u Severnoj Africi. Alžir je jedan od glavnih ulaza Turske prema Magrebu i Africi “.

Recep Tayyip Erdogan je istakao da je odlučeno da se što brže poveća obim bilateralne trgovine na 5 milijardi USD, naglašavajući potrebu za slobodnim trgovinskim i finansijskim sporazumom kako bi se produbili ekonomski odnosi dve zemlje.

Primjećujući značajan napredak Turske u odbrambenoj industriji, predsednik Erdogan izrazio je želju Turske da dalje sarađuje s Alžirom u ovoj oblasti.

Predsednik Erdogan se takođe sastao sa predsednikom Narodne skupštine Alžira, Slimane Chenine i predsednikom Nacionalnog saveta Alžira Salahom Guddilom./ibna