Erdogan: “Bezbedan povratak izbeglica je jednako važan u borbi protiv terorizma”

Erdogan: “Bezbedan povratak izbeglica je jednako važan u borbi protiv terorizma”

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan prisustvuje prvom Globalnom forumu za izbeglice, a tokom svog govora u utorak u Ženevi je izjavio da se međunarodna zajednica suočava sa migrantskom krizom bez presedana u odnosu na slične krize u prošlosti. Danas širom sveta ima oko 260 miliona imigranata, preko 71 miliona raseljenih i 25 miliona izbeglica zbog građanskih ratova, terorističkih napada i političke neizvesnosti, dodao je turski predsednik.

Potom je napomenuo da se moraju primenjivati formule koje će obezbediti da se izbeglice koje su u Turskoj vrate kućama.

Bezbedan povratak izbeglica i uspostavljanje trajne stabilnosti u Siriji jednako su važni za borbu protiv terorizma, rekao je turski predsednik.

Erdogan je takođe rekao da je Turska trenutno domaćin 5 miliona izbeglica – od kojih 3,7 dolazi iz Sirije – i da niko od njih nije bio prinuđen da se vrati u svoju zemlju porekla.

„Zemlje sa više sredstava postavljaju nekoliko uslova kada je reč o izbeglicama, dok Turska pruža ruke svima, bez diskriminacije“, dodao je.

“EU je Turskoj obećala ukupno 3 + 3 milijarde evra za pomoć sirijskim izbeglicama, ali do sada smo dobili samo dve milijarde evra”, istakao je Erdogan, pozivajući se na sporazum između Turske i EU.

Turski predsednik je takođe primetio da se oko 371.000 Sirijaca dobrovoljno vratilo u sirijska područja koja je Turska očistila od terorista.

“Za početak, verujem da će taj broj dostići milion, sve dok smo u stanju da implementiramo projekat koji sam prezentovao pred Generalnom skupštinom UN”, objasnio je turski predsednik.

Zatim se osvrnuo na napore Turske da se izbeglice nastane u njegovoj zemlji, napominjući da prvi Globalni forum za izbeglice predstavlja značajan razvoj događaja. / ibna