Erdogan: “Dobićemo S-400, to je naše suvereno pravo”

Erdogan: “Dobićemo S-400, to je naše suvereno pravo”

Putin: “Razgovaramo o transferu drugih sistema naoružanja u Tursku”

Po treći put u 2019. godini, Vladimir Putin se sastao sa Recepom Tayyipom Erdoganom, i iako se slažu oko većine pitanja, nesuglasice ostaju oko Sirije, a posebno u pogledu razvoja događaja u regionu Idlib.

Međutim, opšta pažnja dvojice političara tokom sastanka u Moskvi, u okviru Rusko-turskog saveta za saradnju bila je fokusirana na pitanje protivraketnog sistema S-400.

“Treće zemlje koje nam govore šta da radimo, ne traže nas kada se dogovaraju u oblasti energetike ili odbrane. Što se tiče S400, imamo mapu puta. Idemo napred. Oni koji nam daju preporuke za otkazivanje posla ne poznaju nas dobro. Potpisali smo sporazum, i niko ne može od nas tražiti da ga otkažemo. To je naše suvereno pravo, jer smo nezavisni i suverenitet pripada narodu”, rekao je Recep Taiiip Erdogan, u suštini isključujući svaku mogućnost poništavanja ili odlaganja narudžbe S-400.

Vladimir Putin je takođe govorio o mogućnosti transfera i isporuke drugih ruskih sistema naoružanja, što je iznenađujuće. “Prioritet je da obe zemlje završe sporazum o isporuci S-400 u Turskoj. U našoj agendi sa Turskom postoji i pitanje prebacivanja drugih ruskih sistema naoružanja“, rekao je ruski predsednik.

Dvojica lidera su usprkos američkim upozorenjima Turskoj, nastavili sa sporazumom S-400, ne pokazujući znakove odustajanja. Erdogan je rekao da se nastavlja izgradnja nuklearne elektrane Akkuiu, dok je Putin naglasio da će prvi nuklearni reaktor koji je izgradio Rosatom biti spreman 2023. godine, što se podudara sa 100. godišnjicom osnivanja Republike Turske.

Nuklearna elektrana Akkuiu je najveća strana investicija u Turskoj i gradi se sa ruskim sredstvima u iznosu od 25 milijardi dolara.

Važna oblast saradnje dve zemlje je turizam, a prema Erdoganu 2018. godine Tursku je posetilo 6 miliona ruskih turista.

Po pitanju neslaganja oko Idliba u Siriji, Putin je priznao da je Ankara preduzela korake po sporazumu iz Sočija, ali je pozvao na zajedničke patrole i efikasniji odgovor prema džihadistima u regionu.

Erdogan je izvestio da je Ankara preduzela sve potrebne korake, ali su obe strane zabrinute zbog džihadista u regionu.

Zato je ruski predsednik izjavio da se “prvo mora rešiti pitanje Idliba, da bi se moglo rešiti pitanje Sirije”.

Erdogan je govorio o teritorijalnom integritetu Sirije i pozvao na uklanjanje svih terorističkih organizacija, uključujući Kurde iz YPG-a./ibna