Erdogan: “Egipćani i Turci su ujedinjeni zahvaljujući istoriji”

Erdogan: “Egipćani i Turci su ujedinjeni zahvaljujući istoriji”

U tragu novih pripremnih razgovora između Ankare i Kaira, turski predsednik Recep Tayyip Erdogan je u petak naglasio “prastaro prijateljstvo između turskog i egipatskog naroda”.

“Egipatski narod i turska nacija imaju jedinstvo zasnovano na istoriji”, rekao je Erdogan novinarima nakon molitve u petak u Istanbulu.

Dodao je: „Kao prijatelji, težimo obnavljanju našeg istorijskog jedinstva sa egipatskim narodom.“

Izjava su usledila nakon dvodnevnih “iskrenih i dubinskih” pripremnih razgovora između Turske i Egipta u glavnom gradu Kairu, navodi se u zajedničkom saopštenju za štampu objavljenom u četvrtak.

Turska i Egipat nedavno su objavile izjave o bilateralnim vezama, u kojima se predlaže obnavljanje odnosa nakon više od sedam godina političkog otuđenja.

Dve zemlje razmenile su pozitivne signale o uspostavljanju kontakata i dijaloga, uključujući moguće razgovore o demarkaciji njihovih pomorskih granica u istočnom Mediteranu.

U zajedničkoj izjavi nakon završetka pripremnih kontakata naznačeno je da su „pripremni razgovori između delegacija Republike Turske i Arapske Republike Egipat održani u Kairu, a kojima su rukovodili zamenik ministra spoljnih poslova ambasador Sedat Onal i zamenik ministra spoljnih poslova ambasador Hamdi Sanad Loza, zaključeni su 6. maja 2021. godine, nakon dvodnevnog razmatranja“.

„Razgovori su bili otvoreni i detaljni. Oni su se bavili bilateralnim pitanjima, kao i nizom regionalnih pitanja, posebno situacijom u Libiji, Siriji, Iraku i potrebom za postizanjem mira i sigurnosti u regionu istočnog Mediterana“.

„Dve strane će oceniti ishod ove runde konsultacija i dogovoriti se o sledećim koracima“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Što se tiče vakcina protiv COVID-19, Erdogan je rekao da se nastavljaju napori da se završi razvoj turske vakcine jer građani i dalje dobijaju druge vakcine..

“Jednom kada budu spremne, Turska će podeliti svoje vakcine protiv COVID-19 sa svima”, rekao je Erdogan, dodajući da nauka nije namenjena nekim delovima društva ili sveta nego svima. / Ibna