Erdogan: “Evropljani potapaju brodove sa izbeglicama u Mediteranu”

Erdogan: “Evropljani potapaju brodove sa izbeglicama u Mediteranu”

Govoreći na Svetskom forumu za izbeglice, Recep Tayyip Erdogan napao je EU tvrdeći da je njihov predlog da potapaju brodove kako bi se okončao priliv izbeglica.

„Evropljani su pogrešno pomislili da se Evropa može zaštititi od izbeglica bodljikavom žicom. U stvari, naišli smo na predloge poput da se plovila napunjena izbeglicama na Mediteranu potope. Čak su bušili rupe u čamcima i pustili izbeglice da se utope u mediteranskim vodama“, tvrdio je turski predsednik u svom govoru u Ženevi.

“Ima još. Na primer, izbeglice iz Avganistana trenutno putuju u Iran kako bi preko Grčke stigle u Evropu. I šta možemo učiniti? Moramo ih poslati nazad u Avganistan “, rekao je Erdogan.

Činjenica da je turski predsednik predložio zajedničku eksploataciju sirijske nafte u korist izbjeglica izazvala je pažnju. „Na granici sa Sirijom stvorili smo bezbedne zone duge 120 km i 30 kilometara duboke i na taj način očistili područje od 8200 kvadratnih metara od terorističkih organizacija. I ja pozivam. Dođite i zajedno iskorištavajte naftu koja se nalazi u tim izvorima“, naglasio je Erdogan.

Putin-Erdogan telefonski razgovor o Libiji

Odbor za spoljnu politiku turskog parlamenta odobrio je Sporazum o tursko-libijskoj odbrambenoj saradnji, čime je priprema Ankare za raspoređivanje u Tripoliju radi podrške režimu Al-Sarraj gotovo sigurna.

Pre nego što je takav potez napravljen, Erdogan je ipak odlučio telefonom razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je do sada podržavao generala Haftara, Al- Sarrajevog protivnika. Prema zvaničnom saopštenju, dvojica lidera razgovarali su uglavnom o libijskom i sirijskom pitanju, ali i o drugim regionalnim pitanjima. Ipak, analitičari smatraju da su razgovori između ruskog i turskog predsednika počeli, tako da bi „aukcija“ u Libiji mogla početi. Osim toga, ovo je način na koji su uvek bili u kontaktu i nastavljaju to činiti po pitanju sirijskog problema, jer je utvrđen balans koji zadovoljava sve strane.

Kremlj je najavio da će ruski predsednik sledećeg meseca razgovarati sa Erdoganom o planu Turske da pruži vojnu podršku međunarodno priznatoj libijskoj vladi. “Rusija … podržava napore i pojedine zemlje koje rade na pronalaženju rešenja za (libijsku) krizu”, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Portparol Kremlja dodao je da će Putin posetiti Tursku u januaru, kao što je portparol Kabineta turskog predsednika već najavio.

Ako program dvojice lidera ostane nepromenjen, Putin će biti prvi strani lider koji se sastao sa Erdoganom 2020. godini. Putin takođe drži rekord po najviše telefonskih poziva i sastanaka turskog predsednika sa stranim liderima.

Informacije o prigovorima Egipta na sporazum između Libije i Turske

U pismu generalnom sekretaru UN-a i predsedniku Saveta bezbednosti, Egipat proglašava dva memoranduma potpisana između vlade u Tripoliju i Turske ništavnim i nepostojećim, zahtevajući da oni ne budu registrovani, sudeći prema komentarima diplomatskih izvora koje prenosi Atinska novinska agencija.

Međutim, analitičari tvrde da Ujedinjene nacije nisu nadležne da odbiju sporazum između dve države; oni prepoznaju Al-Sarrajevu Vladu kao službenu i obično mogu jednostavno odložiti postupak davanja broja protokola za par nedelja; međutim, to neće imati uticaja na sporazum između Turske i Libije. / ibna