Erdogan govorio o organizovanom planu nameštanja izbora u Istanbulu

Erdogan govorio o organizovanom planu nameštanja izbora u Istanbulu

Priča se o održavanju novih izbora u Istanbulu!

Kako se brojanje nevažećih glasačkih listića u Istanbulu nastavlja, razlika između, po sadašnjim rezultatima, pobednika Ekrema Imamoglua i kandidata vladajuće stranke, Binali Yildirima, pala je sa 23.000 na oko 15.000 glasova, ali svi se slažu da, kako stvari stoje u ovom trenutku, razlika ne može da se promeni u korist Yildirima.

To je možda razlog zašto je vladajuća AKP zatražila od Vrhovnog izbornog veća da prebroji sve glasačke listiće, kojih ima 9 miliona.

U isto vreme, međutim, u Istanbulu se šire informacije o održavanju novih izbora u opštini Istanbul, 2. juna. Naravno, odluku će doneti Izborno veće, koje je pozvalo da se izbori u mestu Yalova ponove.

Samo nekoliko minuta pre odlaska u Moskvu, Recep Tayyip Erdogan je govorio o organizovanim pokušajima da se promeni izborni rezultat i istakao da “nema samo nekoliko kršenja zakona, nego da je gotovo sve nezakonito”.

Turski predsednik je dodao da je “razlika između dva kandidata u opštini Istanbul vrlo mala da bi opozicioni kandidat mogao tvrditi da je pobedio na izborima”.

Čelni ljudi AKP-a mogu svoju pažnju usmeriti na sužavanje jaza između dva protivnika, tako da kasnije mogu zahtevati poništavanje izbornih rezultata i održavanje novih izbora.

Međutim, očekuje se da će Erdogan tražiti objašnjenja od svojih stranačkih lidera za poraze u velikim gradovima Turske, kao što su Ankara, Antalija, Smirna itd. Za 12. april zakazan je veliki sastanak, na kojem će turski predsednik predstaviti detaljne izveštaje o razlozima za ovaj izborni poraz. Erdoganov bes je očigledan i iz toga da on nije posetio kancelarije AKP-a u Istanbulu, uprkos činjenici da je ostao u gradu čitavu sedmicu.

Budući gradonačelnik i izborni pobednik u Istanbulu, Ekrem Imamoglu, hitno traži da bude imenovan kako bi preuzeo svoju dužnost. Imamoglu se suočio sa mogućnošću ponovnog prebrojavanja svih glasačkih listića. “Izbrojano je 264.000 glasačkih listića. Danas je sedmi dan. Dakle, ako podelimo 264.000 sa 7 – ne računamo nedelju kada je završeno prethodno brojanje – imamo 37.714. To znači da se u jednom danu broji 37.714 glasačkih listića. Ima onih koji traže da se prebroje svi glasački listići. Dakle, imamo 9 miliona glasačkih listića ako to podelimo sa 37,714 videćemo da je potrebno 238 dana da se završi! To je mnogo! ”, rekao je on.