Erdogan govorio o “sivim zonama” u Egeju

Erdogan govorio o “sivim zonama” u Egeju

Optužio Grčku, Egipat i Izrael

Govoreći na ceremoniji izgradnje prve podmornice novog tipa Piri Reis  u brodogradilištima Golcuk, turski predsednik Recep Tayyip Erdogan, na najdirektniji načindoveo je u pitanje suverenitet grčkih ostrva na Egeju.

“Oni koji su ciljali na prava Turske planom koji uključuje velika i mala ostrva i ostrvca na Egejskom moru koja nisu pod njihovim suverenitetom, trebali bi znati da ta oblast neče ostati otvorena”.

Erdogan je naglasio da su „sporazumi koje je naša zemlja potpisala sa Libijom i Turskom Republikom Severni Kipar u skladu sa međunarodnim pravom, konvencijama UN i primerima iz drugih regiona. Naravno, nećemo prihvatiti režim koji predviđa da Turska dobije samo 1% ribolova, uprkos tome što ima najduže obale na Mediteranu. Niko ne bi trebao da očekuje od Turske da pristane da ne dobija ništa od istraživanja i eksploatacije ugljovodonika“.

Napao je Grčku naglašavajući da se „Grčka, zajedno s nekim drugim zemljama koje ih podržavaju već neko vreme, priprema da dovede Tursku u stanje da nema pristup moru. Znamo da to rade i susedne arapske zemlje na Mediteranu, kao i Izrael. Nemamo nameru da kršimo nečija prava ili izazivamo bilo kakvu napetost. Sve dok nam nož nije stigao do grla, ćutali smo. Ali ne možemo više sebi da priuštimo da nastavimo sa ovom neodlučnom i tihom politikom“.

Erdogan je ponovio da će se pridržavati sporazuma sa Libijom. „U slučaju da se udaljimo od kursa koji smo započeli sa Libijom i „Turskom Republikom Severni Kipar“, ne samo da nećemo zabeležiti nikakvu finansijsku aktivnost, već ćemo ostati bez obale gde možemo da plivamo ili plaže sa koje mmožemo da pecamo. One sa druge strane ne zanimaju poštenje, moral, pravda, milost. Osjećaju takvu mržnju prema Turskoj i turskom narodu, do te mere da će nas pokušati ne samo oterati iz Anadolije, nego nas izbrisati sa ovog sveta! “. / ibna