Erdogan: “Gradimo dve nove bolnice u Istanbulu za borbu protiv pandemije”

Erdogan: “Gradimo dve nove bolnice u Istanbulu za borbu protiv pandemije”

649 smrtnih slučajeva i 30.127 zaraženih

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan najavio je nove mere za borbu protiv širenja koronavirusa.

Erdogan je najavio izgradnju dve bolnice u Istanbulu za smeštaj pacijenata zaraženih COVID-19, nakon sastanka kabineta. Jedna će biti izgrađena na mestu aerodroma Ataturk u Istanbulu, dok će druga biti na azijskoj obali u regionu Sancaktepe. Prema rečima predsednika, ove dve bolnice biće spremne u roku od 45 dana.

Erdogan se prisetio deklaracije Kemala Ataturka o ratu za nezavisnost i onome što je turski narod imao da ponudi za rat. Međutim, činjenica da je pročitao svih 10 članova dekreta koji su predviđali oduzimanje 40% imovine industrijalaca, trgovaca i građana za potrebe rata za nezavisnost izazvala je veliku pažnju.

Jedna značajna mera koja će uticati na život Turaka je zabrana prodaje maski u celoj zemlji. “Od sada će država biti odgovorna za distribuciju maski”, rekao je Erdogan. Turska pošta već je primila zahteve turskih državljana putem svoje veb stranice i proizvodi će, prema rečima turske vlade, stići na njihov prag. Limit je pet maski nedeljno.

Turski ministar zdravlja Fahrettin Koca saopštio je da je 6. aprila 75 turskih državljana umrlo od koronavirusa i potvrđeno je 3.148 novih slučajeva.

Ukupno je Turska do sada prijavila 649 smrtnih slučajeva i 30.217 slučajeva./ibna