Erdogan: “Grci kažu da je Sporazum nelegalan, a radi se o Memorandumu u skladu sa pomorskim zakonima”

Erdogan: “Grci kažu da je Sporazum nelegalan, a radi se o Memorandumu u skladu sa pomorskim zakonima”

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan u izjavi turskim novinarima rekao je da grčki premijer i ministar spoljnih poslova smatraju da je memorandum sa Libijom nezakonit. “A mi kažemo, naprotiv, da je to „memorandum u skladu sa međunarodnim pomorskim pravom“. Izračunali smo i odmerili svaki naš korak pre nego što smo to učinili. Napokon, ovo nije počelo sada. Ova priča ima prošlost i različite mape puta. Od kada? Od vremena Gadafija 2009. godine. Napravili smo neke stvari, ali Gadafi nije poživeo, a ovo delo je evidentirano kod nas“.

„Ubrzaćemo procese sa Libijom“

Rekao je da Turska planira da pojača saradnju sa vladom u Tripoliju.

“Naše aktivnosti sa Libijom u skladu su sa međunarodnim pravom. Nedavno smo imali posetu premijera Sarraja, sastali smo se i razgovarali o tome šta još možemo da uradimo. Ubrzaćemo ovaj proces između Turske i Libije i rekli smo da smo spremni za svaku vrstu pomoći. Spremni smo za vojnu i odbrambenu saradnju do pitanja prava na moru “.

„Možda ćemo povećati broj bespilotnih letelica u Leukonikosu“

Erdogan se takođe osvrnuo na pitanje slanja bespilotnih letelica na Kipar.

„Ako bude potrebno, spremni smo povećati broj naših bespilotnih letelica (u Leukonikos). Sve se može promeniti u zavisnosti od potreba. Da li je moguće da Turska sa tako dugom obalom ne bude zaiteresovana za ova područja?”, naglasio je Erdogan./ibna