Erdogan: Grčka će se polako navikuti na status quo u Mediteranu

Erdogan: Grčka će se polako navikuti na status quo u Mediteranu

Recep Tayyip Erdogan tvrdi da su zemlje Istočnog Mediterana polako prihvatale status quo koji je uspostavila Ankara!

U svom govoru pred parlamentarnom grupom svoje stranke, turski predsednik je rekao da su „našim odlučnim stavom ostale zemlje u regionu, ali uglavnom Grčka, polako počele da prihvataju status koji smo uspostavili u Mediteranu“.

Osvrćući se na memorandum između Ankare i Tripolija, naglasio je da “nakon sporazuma sa Libijom u Mediteranu postepeno prebacujemo ravnotežu na našu stranu”, dodajući da Evropska unija “nema jurisdikciju nad Libijom”.

U tom svetlu, turski predsednik je formalno najavio nabavku trećeg broda za bušenje i naglasio da će brod početi s bušenjem 2020. godine. Nije precizirao u kojem će se smeru uputiti. „Nakon Fatiha i Yavuza, kupili smo treći brod za bušenje. Govorimo o super bušilici 6. generacije koja može bušiti do dubine od 11.400 metara. U martu će biti isporučen na tehnički pregled kao i na testiranje. Planiramo da počnemo s bušenjem u roku od godinu dana“, objasnio je Erdogan.

Pod naslovom „Licenca za Krit je spremna“, turska provladina novina Yeni Safak izveštava da će, nakon potvrđivanja koordinata iz tursko-libijskog sporazuma od strane UN-a, Oruc Reisu biti dozvoljeno da istražuje blizu istočnog Krita.

Prema novinskom izveštaju, čim UN objavi koordinate za pomorsku jurisdikciju utvrđene u sporazumu, „seizmička istraživanja i operacije bušenja počet će na području koje je proglašeno turskom Ekskluzivnom ekonomskom zonom“.

“U početku će turska naftna kompanija (TPAO) dobiti dozvole za istraživanje istočno od Krita na polju 15”, navodi se u izveštaju i dodaje da će Oruc Reis biti usmeren prema tom području radi istraživanja.

Paralelno s ovim izjavama i potezima Ankare u Istočnom Mediteranu, na drugoj strani, u Siriji, stvari nisu nimalo pozitivne. Prema rečima turskog predsednika, razgovori s Moskvom o pitanju Idliba nisu imali pozitivan efekat i on je uputio pretnje Assadovom režimu. „Turska je obavila sve pripreme za vojnu operaciju u Idlibu. I kao i u bilo kojoj operaciji, kažemo “jedne noći bismo se mogli samo pojaviti”.

Međutim, Moskva nije zadovoljna Turskom zbog dešavanja u Idlibu. Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da je Moskva nezadovoljna zbog primene sporazuma iz Sočija nakon što su ekstremisti počeli da marširaju na Idlib.

“Ovo je operacija protiv legitimne vlade Sirijske Republike i sirijskih Oružanih snaga koja će nesumnjivo biti najgori izbor”, naglasio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Dodao je, međutim, da Rusija namerava da nastavi da kontaktira sa Turskom kako bi izbegla dalju eskalaciju u sirijskoj provinciji Idlib.

„Bili smo zadovoljni sporazumima postignutim pre godinu dana u Sočiju, kao i obe strane. Nama uopšte nije bilo drago što su ekstremisti i terorističke organizacije započele napredovanje iz Idliba i što su ciljali Oružane snage Sirije i ruske vojne objekte. Tada smo prestali biti zadovoljni. Nameravamo da održimo redovne kontakte sa našim kolegama u Turskoj kako bismo izbegli dalju eskalaciju u Idlibu“, izjavio je Peskov.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe je naglasio da Moskva nije postavila nove zahteve tokom sastanaka sa turskom delegacijom.

“Pregovori Rusije i Turske u Moskvi nisu postigli konačni dogovor o sprovođenju Erdogan-Putinovih sporazuma o Idlibu”.

Kako je rekao Erdogan, razgovarao je sa američkim kolegom Donaldom Trumpom o mogućoj vojnoj operaciji u Siriji.

Usred ove klime, američki predsednik Donald Trump je rekao da radi zajedno sa Recepom Tayyipom Erdoganom na razvoju događaja u Idlibu, koji izaziva pažnju.

Trump je odgovarao na pitanja novinara prije odlaska u Los Angeles, te je rekao da je Erdogan snažan i tvrd lider s kojim deli dobre odnose.

Američki predsednik napomenuo je da rade sa Turskom na Idlibu.

Dvojica lidera vodila su telefonski razgovor tokom vikenda, a Bela kuća je izjavila da se Trump zahvalio Erdoganu na naporima oko Idliba. / ibna