Erdogan i Biden će razgovarati o nesuglasicama između Turske i SAD

Erdogan i Biden će razgovarati o nesuglasicama između Turske i SAD

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak da će sa američkim kolegom Joe Bidenom razgovarati o nedavnim tenzijama između SAD-a i Turske na predstojećem samitu lidera NATO-a.

U kasnom noćnom intervjuu nacionalnom emiteru TRT, Erdogan je rekao da su “pripreme za sastanak obavljene”.

„Na sastanku ćemo pitati zašto tursko-američki odnosi prolaze kroz tako napet period“, rekao je Erdogan.

Sastanak Erdogana i Bajdena održaće se na marginama samita lidera NATO-a 14. jula u Briselu u Belgiji.

Erdogan je podsetio da je sarađivao sa bivšim američkim predsednicima, kako demokratama tako i republikancima, uključujući Baraka Obamu i Donalda Trampa, rekavši da “nije imao takve tenzije ni sa jednim od njih”.

Predsednik Turske je rekao da je najnoviju napetost između dva saveznika u NATO-u izazvalo Bajdenovo priznanje događaja iz 1915. godine kao “genocid”.

Erdogan je još jednom kritikovao američkog kolegu i ponovio apel da istoričari i pravni stručnjaci, ali ne i političari, rade na “takozvanim jermenskim navodima”.

Na pitanje da li postoji bilo koji drugi razlog iza Bajdenove odluke o tvrdnjama o genocidu, predsednik je rekao da je “Turska navikla na takve stvari”, bez detaljnijih objašnjenja.

„Oni koji na ovaj način tretiraju Tursku izgubiće važnog prijatelja“, rekao je Erdogan, dodajući da je Turska „snažan i pouzdan partner“ u NATO-u.

Postoje još dva važna pitanja u američko-turskim odnosima; jedan je američka podrška terorističkoj IPG / PKK i njeno neaktivnost u vezi sa terorističkom organizacijom Fetullah (FETO) čiji lider boravi u SAD-u, rekao je Erdogan.

Ponovio je razočaranje zbog američke podrške teroristima IPG / PKK na severu Sirije.

„Pružili smo sve dokaze koji otkrivaju veze između PKK i IPG / PID, ali oni su odlučili da zatvore oči“, rekao je Erdogan.

„Ako ste naš saveznik, hoćete li stati rame uz rame s nama ili ćete stajati uz ove teroriste? Nažalost, oni su na strani ovih terorista“, dodao je on.

Što se tiče odnosa sa NATO-om, Erdogan je takođe rekao da NATO bez „jake Turske“ nije jak.

Što se tiče odnosa sa Egiptom, Erdogan je rekao da Turska i Egipat imaju široko područje saradnje od istočnog Mediterana do Libije i da je Ankara odlučna da obnovi odnose sa Kairom.

„Znam Egipćane vrlo dobro. Kulturni aspekt naših veza veoma je jak. Stoga smo odlučni da ponovo započnemo ovaj proces “, rekao je predsednik. / ibna

Izvor: Agencija Anadolu