Erdogan i Putin među državnicima sa kojima će se sastati Joe Biden

Erdogan i Putin među državnicima sa kojima će se sastati Joe Biden

Američki predsednik Joe Biden iduće sedmice kreće na svoje prvo putovanje u inostranstvo a portparolka Jen Psaki objavila je detaljan raspored koji uključuje posete Velikoj Britaniji, Belgiji i Švajcarskoj.

Biden će se sastati sa nekoliko lidera „kako bi istakao američku posvećenost obnavljanju naših saveza, revitalizaciji naših transatlantskih odnosa, tesnoj saradnji sa našim saveznicima i multilateralnim partnerima na rešavanju globalnih izazova i boljoj bezbednosti”, izjavila je Bela kuća u četvrtak.

Američki predsednik sastaće se sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom 10. juna kako bi potvrdio trajnu snagu posebnih odnosa između Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. 13. juna, Bajden će se u dvorcu Windzor sastati sa kraljicom Elizabetom. Zatim će prisustvovati samitu G7 u Cornvall, u Velikoj Britaniji, od 11. do 13. juna.

Bajden će potom otputovati u Brisel kako bi prisustvovao samitu NATO-a 14. juna na kojem će „potvrditi našu posvećenost snažnom transatlantskom partnerstvu zasnovanom na zajedničkim interesima i vrednostima“, navodi se u izjavi.

Predsednik će se takođe sastati sa turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi razgovarao o čitavom nizu bilateralnih i regionalnih pitanja. Takođe će se sastati sa belgijskim kraljem Filipom i belgijskim premijerom Aleksandrom De Croom.

Bajden će zatim imati bilateralni sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 16. juna u Švajcarskoj. U Ženevi, Bajden će se takođe sastati sa švajcarskim predsednikom Gajem Parmelinom i ministrom spoljnih poslova Ignaciom Cassisom. / Ibna