Erdogan i Putin priredili šou sa ruskim borbenim avionima

Erdogan i Putin priredili šou sa ruskim borbenim avionima

Poseta Recepa Tayyipa Erdogana Moskvi pretvorena je u predstavu tokom Putinovog predstavljanja ruskog probnog borbenog aviona 5. generacije Su-57, tokom avioizložbe. U vreme prezentacije, ruski teretni avioni sleteli su u bazu Murted u Ankari, nastavljajući isporuku ruskih protivavionskih sistema S-400.

Fotografija dvojice muškaraca pred ruskim avionima vidi se kao poruka Vašingtonu. SAD su suspendovale učešće Turske u programu koprodukcije njenog prikrivenog borca, F-35, kao odgovor na tursku kupovinu ruskog raketnog sistema S-400. Prva četiri turska aviona, iako su potrebna sredstva uplaćena, nisu isporučena, a obuka turskih pilota je prekinuta. Ranije je Erdogan rekao da će, ukoliko Turska bude trajno isključena iz programa F-35, tražiti alternative u Moskvi.

Međutim, čini se da Rusija nastavlja sa obukom turskih oficira uprkos neslaganjima oko Sirije. Turski vojni specijalci biće na obuci godine za rukovanje ruskim protivavionskim raketnim sistemima dugog dometa S-400 od 1. septembra 2019. do 2. januara 2020. godine.

„Od 1. septembra obuka turskih vojnih specijalaca će početi a završetak je (kako se očekuje) krajem godine. Kraj obuke je predviđen 2. januara. Nakon toga, Turska Republika će biti u mogućnosti da sistem S-400 ima pod direktnom kontrolom“, rekao je G. Novikov, direktor kompanije Almaz-Antei, koja proizvodi sisteme.

U tom kontekstu, Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna sarađivati s Turskom na koprodukciji SU-35 i SU-57. Turska je članica NATO-a i u slučaju takve saradnje reakcija SAD-a bi mogla biti još žešća. Vashington tvrdi da koegzistencija ruskog sistema naoružanja sa F-35 ne može postojati, jer se plaše da bi tajne sposobnosti i softvera F-35 mogle biti otkrivene.

Erdogan je na konferenciji za novinare sa Putinom odbio da komentariše pitanje ruskih aviona, ali je rekao da njegova zemlja traži saradnju u protivradarskim, raketnim bacačima i raznim drugim odbrambenim sistemima.

Međutim, zvanični razlog posete turskog predsednika bila su dešavanja u Siriji i velike razlike u stavovima dveju strana u vezi sa dešavanjima u Idlibu. Erdogan je rekao da je u maju ubijeno više od 500 civila, a više od 1.200 civila ranjeno u napadima sirijskog režima na Idlib.

Erdogan je rekao da ubistvo civila u Idlibu od strane Assadovog režima pod plaštom borbe protiv terorizma ne može biti prihvaćeno.

Naglasio je da mogu ispuniti svoje obaveze koje proizlaze iz sporazuma iz Sočija samo ako napadi sirijskog režima prestanu. Govorio je o samoodbrani zbog napada duž turske granice i ostavio otvorenom mogućnost intervencije svoje zemlje na severu Sirije.

Putin je naglasio da Turska i Rusija nastavljaju rad na procesu iz Astane na rešavanju sirijskog pitanja. Takođe je naglasio da se njegov turski kolega saglasio o eliminaciji terorista i o stvarima koje moraju da se urade u Idlibu.

Ruski predsednik rekao je da je Moskva zabrinuta zbog situacije u Idlibu i naglasio da su sa Turskom dogovorene dodatne mere za eliminaciju terorista.

Turski politički analitičar Hurriyet Hande Firat kaže da je “Putin ranije rekao da su prije sporazuma u ​​Sočiju 50% Idliba kontrolisali teroristi, a sada je 90% pod kontrolom”. Ankara, međutim, ima drugačiju sliku i izveštava da HTS ima 25 do 30.000 muškaraca, a broji još 8.000 kao pripadnika drugih terorističkih organizacija“.

U osnovi, Moskva optužuje Tursku da nije ispunila svoje obaveze u Idlibu i tvrdi da je prisustvo terorističkih organizacija u regionu poraslo. Erdoganovo stajalište o ovom ključnom pitanju očekuje se do 16. septembra, kada će se održati trilateralni sastanak Turske, Irana i Rusije u Ankari ./ibna