Erdogan: Imaćemo pod kontrolom u Siriji područje dugo 44 kilometra

Erdogan: Imaćemo pod kontrolom u Siriji područje dugo 44 kilometra

Samo nekoliko časova pre sastanaka sa Vladimirom Putinom, Recep Tayyip Erdogan je rekao da je Turska već “očistila od terorista područje od 15 000 kvadratnih kilometara” i naglasio da zemlja ne pravi dogovore sa teroristima nego sa SAD. Turski predsednik, govoreći u Rizi, uzdržao se od otkrivanja bilo kakvih detalja sastanka sa njegovim ruskim kolegom, koji je zakazan za utorak u Sočiju.

Međutim, ovaj sastanak je veoma važan jer se Ankara dogovorila sa SAD oko zone bezbednosti duge 120 kilometara, dok će sa Rusijom razgovarati o ostalih 320 kilometara koje kontrolišu snage predsednika Asada uz rusku podršku. Turska traži da se sirijski Kurdi povuku 30 kilometara u dubinu iz graničnog regiona dugog 440 kilometara.

“Od severa do juga, po dubini od 32 kilometra. Od Iračke granice do Jarabulusa, 444 kilometra. To je naša zona bezbednosti. Držaćemo ovu tampon zonu pod nadzorom,” rekao je Erdogan, ali će i Moskva biti vrlo zainteresovana za nadzor.

“Poštujemo dogovor. On predviđa povlačenje (kurdskih boraca) u roku od pet dana i zatražili smo od američkih kolega da iskoriste svoj uticaj i veze te osiguraju da se oni (kurdski borci) povuku,” rekao je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin u jednom intervjuu francuskoj novinskoj agenciji.

Sirijski Kurdi optužuju Tursku za kršenje dogovora nastavkom bombardovanja ali je Kalin odgovornost za “sve incidente” prebacio na snage YPG. “Naša vojska je u kontaktu sa njihovim američkim kolegama kako bi obezbedili da se YPG povuče bez borbe,” zaključio je on.

U ovom kontekstu, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, još jednom je odgovorio na optužbe da je Turska koristila hemijsko oružje tokom operacije protiv Kurda.

“Sramotno je, nemoralno i vredno prezira, da neko uzme fotografije i kaže da je turska vojska to uradila deci i ženama. Otkriveno je da je jedna fotografija iz Vijetnama a druga iz Afganistana, ili tako nešto.

Ovaj put u lažnim vestima govore o hemikalijama. Turska vojska nema ni gram hemijskog oružja. Ništa,” naglasio je Akar.

Ministar spoljnih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu, rekao je da “želim da vidimo da u roku do 120 časova ni jednog teroriste YPG/PPK nema tu”.

“Hoću da kažem da ni jedan terorista YPG/Pkk ne treba ni da pokuša da ostane pod drugim imenom. Nadgledamo sve u tom području. Učinićemo sve što budemo morali. U sklopu operacije, naš cilj je da eliminišemo svaku pretnju na području dugom 444 kilometra do iračke granice,” rekao je Čavušoglu.

On je rekao, govoreći o odnosu Tramp-Erdogan da “Tramp voli Tursku i našeg predsednika. Prepoznaje da je naš predsednik težak lider. Priznao je da je u pravu. Mislim da Tramp obožava našeg predsednika. Tramp se čudio kako našeg predsednika podržava toliko ljudi,” dodao je Čavušoglu.

U subotu je turski predsednik telefonom razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, a tema je bila najnovija situacija u Siriji.

Turski list Turkiye objavio je na naslovnoj strani plan za transport izbeglica u zonu bezbednosti, procenjujući da će to koštati oko 23 milijarde evra, što bi navodno trebale platiti zemlje EU. Provladine novine pišu o izgradnji 140 sela sa kapacitetom od po 5 000 stanovnika.

Snage SAD su se povukle iz svoje najveće baze u severnom delu Sirije, što je u skladu sa odlukom o povlačenju 1000 vojnika iz ovog područja, javljaju dopisnici iz Washingtona.

Više od 70 borbenih vozila sa američkim zastavama, noseći vojnu opremu, praćeni helikopterima, prešli su međunarodnu rutu na putu za Tall Tamr.

Za sada je počeo prvi talas povlačenja kurdskih boraca iz Ras al-Ayn.

Portparol Sirijskih Demokratskih Snaga, Kino Gabriel, rekao je da se militanti povlače iz grada na severu Sirije i da tamo nema naoružanih osoba.

Povlačenje je potvrdila i Turska, a ministar odbrane je rekao da je “oko 55 vozila ušlo u Ras al-Ayn a 86 ih je otišlo prema Tall Tamru. Takođe je pokazao i fotografije kurdskog povlačenja./ibna