Erdogan: Kao dve zemlje NATO saveza, Turska i SAD bi trebale biti u drugačijem položaju

Erdogan: Kao dve zemlje NATO saveza, Turska i SAD bi trebale biti u drugačijem položaju

Kao dvije zemlje NATO -a, Turska i SAD trebale bi biti u drugačijem položaju, rekao je u petak turski predsjednik.

Obraćajući se novinarima u Istanbulu nakon molitve u petak, Recep Tayyip Erdogan rekao je da “SAD trenutno podržava terorističke organizacije, što je izvan očekivanja”, dodajući da “umesto borbe protiv terorističkih grupa, SAD im pružaju znatnu količinu oružja, sredstava i vozila.”

Erdogan je napomenuo da bi Turska, kao članica NATO -a, trebala ovu činjenicu podeliti sa celim svetom, misleći na američku podršku terorističkoj grupi IPG/PKK.

Odgovarajući na pitanje o predstojećem sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Erdogan je rekao da su njegova očekivanja od njega “veoma različita”.

„Režim u Siriji predstavlja pretnju na jugu Turske. Dakle, kao prijatelj Rusije, očekujem od Putina i Rusije drugačiji pristup kao znak solidarnosti“, rekao je on.

“Moramo se zajedno boriti protiv ovoga na jugu”, dodao je Erdogan.

SAD nisu zainteresovane za Siriju ovih dana, rekao je Erdogan, napominjući da bi Rusija, Iran i Turska “trebalo da razgovaraju o načinima za stvaranje mirovne zone u Siriji”.

“Radimo na daljem poboljšanju naših bilateralnih odnosa sa Rusijom jer imamo cilj da dostignemo bilateralnu trgovinsku razmenu sa Rusijom od 100 milijardi dolara”, rekao je Erdogan./ Ibna