Erdogan: Mitsotakis je pozvao Haftara samo da bi nas provocirao”

Erdogan: Mitsotakis je pozvao Haftara samo da bi nas provocirao”

„Krit i ostrva nemaju kontinentalni pojas“

„Možemo da sprovedemo operacije bušenja sa Italijom u oblastima koje MoR obezbeđuje sa Libijom“

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju novinarima još jednom je osudio grčkog premijera Kyriacosa Mitsotakisa zbog poziva Haftaru da poseti Atinu.

„Zašto je Mitsotakis pozvao Haftara u Grčku? Samo da nas provocira. Večeras (sinoć) lider koji se zove, ne želim da pomenem, rekao mi je da “Mitsotakis želi ponovo da popravi svoj odnos sa tobom”. A ja sam im rekao: “Šta to znači? Prvo želi da popravi svoj odnos sa mnom, a onda odlazi i poziva Haftara u Grčku. Kakva je to glupost?” Rekao sam tako. Takođe sam mu rekao „reci mu da prvo ispravi svoju grešku i onda će nam biti lako da se sretnemo“. Nažalost, to su problemi s kojima se moramo suočiti,” dodao je turski predsednik.

„Krit i ostrva nemaju kontinentalni pojas“

„Budući da se naša obala nalazi prema libijskoj obali, uspeli smo da postignemo sporazum. I, naravno, imamo najveću obalu na istočnom Mediteranu i to nam pruža druge mogućnosti. Pričaju o kontinentalnom pojasu oko Krita. Kontinentalni pojas ne postoji oko ostrva, pa ne postoji takav problem. To se odnosi samo na teritorijalne vode”, rekao je Erdogan kasnije novinarima.

„Možemo da sprovedemo operacije bušenja sa Italijom u oblastima koje Memorandum o razumevanju obezbeđuje sa Libijom“

„Italija je razgovarala s nama. Moći ćemo zajedno da sprovedemo operacije bušenja u kontekstu memoranduma koji smo potpisali sa Libijom! “, zaključio je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan. / ibna