Erdogan najavio nova istraživanja i bušenja južno od Kastelloriza

Erdogan najavio nova istraživanja i bušenja južno od Kastelloriza

„Uskoro ćemo krenuti“

U televizijskom intervjuu televizijskom kanalu AHaber turski predsednik, Recep Tayyip Erdogan, najavio je da će Turska uskoro započeti seizmička istraživanja i operacije bušenja u oblastima koje se smatraju kontinentalnim pojasom Turske u skladu sa sporazumom s Libijom. Ovo obuhvata oblast istočno od Krita i južno od Kastelloriza!

„Ovi sporazumi štitiće prava Turske i Libije na Mediteranu. Jasno smo stavili do znanja da nećemo dozvoliti bilo kakve jednostrane akcije protiv Turske. I tokom nedavnog samita NATO-a i ja i moje osoblje to smo rekli (grčkom premijeru Kyriakosu) Mitsotakisu i njegovim partnerima. Oni možda imaju neka očekivanja, ali sve što ovde radimo je u skladu sa međunarodnim pravom“, tvrdi je Erdogan.

„Turska ovde predstavlja severni deo granice, a Libija južni deo. Ovo su kontinentalni pojasi. Možemo reći da ovde možemo da sprovodimo naša seizmička istraživanja. I nakon naših seizmičkih istraživanja, ovde možemo započeti i operacije bušenja“, rekao je Erdogan, pokazujući na područje južno od Kastelloriza.

Turski predsednik je takođe uputio indirektni poziv međunarodnim gigantima istraživanja rekavši da „šta god da se desi, mi ćemo nastaviti svoj rad u ovoj oblasti u korist naših ljudi. Uz Božju pomoć, ovde ćemo vrlo brzo započeti naša seizmička istraživanja i operacije bušenja.

Obavešteni smo o nekim kompanijama koje otkrivaju izvore ugljovodonika. Možda možemo da pozovemo neke od tih moćnih međunarodnih istraživačkih kompanija. I to će biti rezultat naših razgovora sa Sarrajom. Što su te kompanije snažnije, to su veće investicije i utoliko će nam biti lakše. / ibna