Erdogan: “Najveća poteškoća nam je što ne možemo koristiti vazdušni prostor iznad Idliba”

Erdogan: “Najveća poteškoća nam je što ne možemo koristiti vazdušni prostor iznad Idliba”

„Isteklo je vreme za opsadu naših ispostava“

„Mi nismo posetioci na našoj geografskoj karti, već domaćini“

„U Libiji smo zbog naše istorije“

Recep Tayyip Erdogan, koji je danas napunio 66 godina, razgovarao je sa parlamentarnom grupom svoje stranke i priznao poteškoće s kojima se Ankara suočava, zbog ruske kontrole nad sirijskim vazdušnim prostorom.

„Ojačali smo i nastavljamo da jačamo svoje vojno prisustvo u Idlibu kako bismo pomogli civilima i našim ispostavama. Naša najveća teškoća je što ne možemo koristiti vazdušni prostor. Uz Božju pomoć naći ćemo rešenje za ovo pitanje. Isteklo je vreme koje smo dali onima koji naše ispostave drže pod opsadom. Spremni smo da planiramo da ova opsada završi na ovaj ili onaj način“, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je također rekao da će Ankara uskoro biti mobilizovana da protera Assadove snage. „Mi nismo posetioci na ovoj geografskoj karti, mi smo domaćini! Zato se nećemo povući iz Idliba i izbacićemo režim van granica koje smo postavili“.

Što se tiče Libije, turski predsednik je rekao da je Turska tu ne samo zbog geostrateških, već i istorijskih razloga.

„Opozicija nas pita šta radimo u Libiji. Osnivač CHP Kemal Ataturk bio je tamo. To ni ne znate. Šta je Kemal Ataturk uradio u Tripoliju? Zašto je otišao tamo? Imamo priču. Ne poričemo. Mi smo politička stranka koja poštuje našu istoriju“, rekao je Erdogan./ibna