Erdogan: “Neophodna jaka komunikaciona mreža protiv islamofobije”

Erdogan: “Neophodna jaka komunikaciona mreža protiv islamofobije”

Napori da se spreči islamofobija igraju važnu ulogu u miru, bezbednosti celog čovečanstva, kaže turski predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Zemlje izložene islamofobiji trebale bi uspostaviti jaku komunikacionu mrežu na međunarodnoj sceni, rekao je u utorak turski predsednik.

„Moramo da mobilišemo savesne političare, intelektualce, medije, sveštenstvo, uključujući naše sveštenstvo, širom sveta protiv bolesti islamofobije,“  rekao je Erdogan na prvom međunarodnom simpozijumu o medijima i islamofobiji u Ankari.“

Napori na sprečavanju islamofobije, koja igra važnu ulogu u miru i sigurnosti čovečanstva, trebalo bi da se sprovode putem zdravorazumskih mehanizama koji će biti uspostavljeni, rekao je Erdogan.

Dodao je da je, kada islamski svet uspostavi jedinstvo među sobom, moguće postići napredak protiv borbe protiv islamofobije za kratko vreme.

Erdogan je naglasio da je islamofobija poput raka koji se brzo širi u mnogim delovima sveta, posebno na Zapadu.

Strategija „demonizacije muslimana“ koju je pokrenula američka administracija nakon terorističkih napada 11. septembra imala je za posledicu pokretanje „virusa islamofobije“ koji je već postojao u kulturnoj strukturi mnogih društava, rekao je on.

Umesto da razgovaraju o dimenzijama zapadne pretnje, oni koji potpadaju pod uticaj rasističkih i diskriminatornih trendova izlaze na lakši put, podvukao je Erdogan.

Podvlačeći da zapadne zemlje pokušavaju da izbegnu nesigurnost izazvanu promenljivim globalnim bilansima moći odvlačeći svoje javno mišljenje fašističkom retorikom, rekao je da su marginalni rasistički pokreti sada postavljeni u središte zapadne politike.

„Oni koji su se već dugo postavili u istaknut položaj u svetu kao uporište verske slobode, danas se takmiče u zabrani svih simbola muslimana“, dodao je on.

Osvrćući se na rastuće islamofobne napade, rekao je da su zapadne vlasti odgovorne da obezbede sigurnosti svih građana, a posebno su političke partije i policijske organizacije u trci protiv islama.

„Ovakva usmerenost politike i javnih institucija dovodi do razvoja neutemeljene predrasude protiv islama i muslimana među demokratskim ljudima koji žive u zapadnim zemljama“, rekao je turski predsednik, dodajući da prosperitet ne može dugo opstati tamo gde su slobode nestale.

Dvodnevni simpozijum se održava u ATO Congresium, međunarodnom kongresnom i izložbenom centru.

Organizuju ga Vrhovno veće radija i televizije (RTUK), Predsedništvo za verska pitanja, Univerzitet Erciyes, Turska radiotelevizijska korporacija (TRT) i analitički centar SETA Foundation sa sedištem u Ankari. / Ibna

Izvor: Anadolu Agency AA