Erdogan o sporazumu sa Libijom i sastanku sa Mitsotakisom

Erdogan o sporazumu sa Libijom i sastanku sa Mitsotakisom

Turski predsednik dao je ekskluzivne izjave novinarima o sporazumu sa Libijom i sastanku sa grčkim premijerom.

„Već smo potpisali ovaj memorandum sa legitimnom vladom Libije. Trenutno ga naši partneri pripremaju za Parlament i proces je u toku. Nakon što ga Parlament odobri, brzo će se preduzeti koraci i to će biti tako. Ali druga strana je uznemirena razvojem događaja. Naravno, upali su u probleme kada su tražili stvari na koje nemaju pravo. Grčka, Egipat, kiparski Grci, Izrael bili su nervozni i pokušali su da unište EU.

Rečeno nam je da ovaj slučaj nije u skladu sa zakonom. Turska nije zemlja ratnika. Imamo istoriju iz osmanskog perioda. Ovaj narod poznaje međunarodno i pomorsko pravo i gde se ono primenjuje. Dakle, Ministarstvo spoljnih poslova ima dobro pamćenje. Nema šanse da odustanemo. Sve što radimo je legalno prema pomorskim zakonima. Tako poduzimamo naše korake. Dovoljno je da aktuelna libijska vlada stane na svoje noge i mi ćemo krenuti tim putem.

Razgovarali smo sa Mitsotakisom o njegovom izbegličkom problemu, a ja sam rekao: „Kažete mi da imate problem sa izbegličkim problemom i govorite mi šta da radim“.

Rekao sam mu: „Pre svega, moram da kažem da ste član EU. Kao prvi ugao EU, uložite velike napore “.

Sinoć, razgovarajući sa gospodinom Mitsotakisom, rekao smo mu: „pogledajte, svi članovi DHKP-C, PKK-IPG, FETO dolaze k vama. A prema informacijama koje imamo, SIRIZA je njihovo utočište. Ono što očekujemo od vas je da zauzmete stav protiv njih. Kada vidimo vašu podršku povećaće se i naša podrška vama. Pomoći će nam da pozitivnije krenemo u rešavanje izbegličkog problema. Poslali ste nam 2000 izbeglica i mi smo ih uzeli. Nismo ih poslali nazad. Dakle, ovaj posao se može obaviti uz obostranu podršku. Imate prednost, član ste EU. Zato će naši partneri uz međusobnu podršku nastaviti sa svojim radom“.

Može se reći da je sastanak sa gospodinom Mitsotakisom bio plodan./ibna