Erdogan odustaje od Manbija i Kobanija

Erdogan odustaje od Manbija i Kobanija

“Ne interesuje me ako Asadove snage uđu u Manbij”

“Tramp mi je rekao da ne gađam Kobani. Nas Kobani ne interesuje”

 

Erdogan pokazuje jasne znake promene plana i odustajanja, bar što se tiče ulaska u gradove Manbij i Kobani. “Za mene nije negativan razvoj događaja ako Asadove trupe uđu u Manbij, To je njihova teritorija. Meni je važno da ga terorističke organizacije napuste. Rekao sam Putinu da, ako želim da se rešim terorista, moram preduzeti kompletnu operaciju”.

“Za Kobani mi je Tramp rekao “ne gađaj ih”. REkli smo mu da da smo ga morali opkoliti. U stvari, nismo zainteresovani za centar Kobanija,” rekao je Erdogan novinarima nakon povratka iz Azarbejdžana.

Turski predsednik je još jednom zapretio Evropskoj uniji zbog negativnih reakcija na operacije u Siriji.

“Bili su ljuti kada sam im rekao da ćemo otvoriti vrata. Sada razumeju kako je situacija ozbiljna. Ako takve stvari radite protiv Turske, mi imamo plan. Otvorićemo granice i imaće 3,6 miliona izbeglica. Reći čemo im: Samo napred, EU vas jako voli, idite u EU,” rekao je Erdogan.

Takođe je otkrio deo telefonskog razgovora sa francuskim predsednikom. “Makron mi je rekao: Jeste li videli izjavu predsednika Turske Republike Severni Kipar o vašoj operaciji? Ja sam ga pitao: od kada vi priznajete Tursku Republiku Severni Kipar?”/ibna