Erdogan ponovo upire prst u Grčku i Evropu

Erdogan ponovo upire prst u Grčku i Evropu

Nekoliko sati pre odlaska u Brisel, Recep Tayyip Erdogan još jednom je okrivio Evropu i Grčku zbog nehumanog postupanja sa izbeglicama i migrantima. Turski predsednik pozvao je Atinu da otvori granične prelaze.

„Halo, Grčka! Ti ljudi ne dolaze da ostanu kod vas. Proći će kroz vašu i uputiti se u druge zemlje Evrope. Zašto vas to muči? Rekli smo vam da ćemo, ako se tako nastavi, otvoriti naše granice. Niste nam verovali.

Halo, Grčka! Apelujem i na vas. Otvorite prelaze i pustite ljude da se presele u druge evropske zemlje. Iz ove situacije nema drugog izlaza. Govorimo o pravednoj raspodeli tereta i tražimo partnera koji će gapreuzeti”, rekao je Erdogan u svom govoru u Istanbulu, na proslavi Međunarodnog dana žena.

Erdogan je u svom govoru još jednom optužio Grčku da sprečava priliv izbeglica u Evropu. „Pokušava zaustaviti protok izbeglica koje se žele naći utočište na njenoj teritoriji kopnom i morem tako tuče, muči i udara čamcima. Usprkos tom nehumanom ponašanju, Zapad ne samo da ćuti već i dalje podržava Grčku. Turska će i dalje osuđivati ovaj zločin na svim međunarodnim platformama i poštovati prava potlačenih“, rekao je.

On je napao grčke vlasti zbog blokiranja svih pokušaja izbeglica i imigranata da uđu na grčku teritoriju ove nedelje i ponovio turske tvrdnje. „Grčki vojnici čak udaraju čamce, ostavljajući majke i decu izložene divljim talasima Egeja. Šta Zapad radi zbog svega ovoga? Da li im se srce lomi? Ne! Da li kažu bilo šta? Ne! Sumnjamo u humanost onih koji se ne ne oglašavaju ni u kom pogledu. Čitav svet okreće leđa tim slikama samo da njima bude dobro“, rekao je turski predsednik.

Erdogan će se sastati sa predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom Von der Leien kako bi razgovarali o “imigraciji, bezbednosti, stabilnosti u regiji i krizi u Siriji”, najavio je portparol Evropskog saveta.

„Sutra ću se u Belgiji sastati sa zvaničnicima EU. Imamo sastanak i razgovaraćemo o ovim pitanjima. Nadam se da ću se vratiti sa drugačijim rezultatima“, rekao je Erdogan.

U Edirneu vlasti uništavaju sve privremene kampove, a sve izbeglice i migranti prebacuju se u Pazarkule smeštene kod mesta Kastanies, gde je postavljen organizovani kamp.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Soylu izrazio je nadu da će se period bez kiše nastaviti, što bi značilo da će izbeglice i dalje moći bez problema preći Evros!

„Imamo granicu dugu 200 km sa Grčkom, a Evros je granica. Zbog suše na Balkanu, vodostaj je pao jako nisko. To znači da možete preći reku tako što ćete prehodati preko nje. Mitsotakis nema kapacitet da drži granicu. Ono što se do sada dogodilo nije ništa u poređenju s onim što će se tek dogoditi “, rekao je Sojlu. / ibna