Erdogan poručio Trumpu: “Trebamo biti saveznici u svemu”

Erdogan poručio Trumpu: “Trebamo biti saveznici u svemu”

„Moramo više sarađivati u Siriji, Libiji i na regionalnim pitanjima“

„Kongres i štampa moraju razumeti važnost našeg strateškog odnosa“

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan uputio je pismo američkom kolegi Donaldu Trumpu tražeći veću ekonomsku i političku saradnju, navodeći da je Turska strateški saveznik Sjedinjenih Država, a istovremeno poziva na više razumevanja od strane Kongresa i štampe u Sjedinjenim Državama da shvate važnost saradnje sa Ankarom.

Turski predsednik poslao je, povodom slanja sanitetskog materijala iz Turske u Sjedinjene Države vojnim avionima, pismo sa ciljem saradnje u borbi protiv novog koronavirusa. Erdogan je u izjavi rekao da potez Ankare pokazuje značaj koji pridaje saradnji i savezništvu sa Sjedinjenim Državama.

“Dragi prijatelju,

Verujem da je važno da se naše partnerstvo nastavi i da zajedno nakon ove epidemije radimo na obnavljanju svetske ekonomije, sprovođenju neophodnih reformi i prilagođavanja neophodnih za svetski poredak.

Na isti način, verujem da će nam pandemija, koja je učvrstila naše odnose, pomoći da postignemo ciljeve tursko-američke trgovine u vrednosti od 100 milijardi USD. Na kraju krajeva, događaji u Siriji, Libiji i našem regionu još jednom su pokazali koliko su važni tursko-američki savez i nastavak ovog savezništva. Nadam se da će u narednom periodu Kongres i štampa u Sjedinjenim Državama, pod uticajem solidarnosti koju smo pokazali tokom pandemije, bolje razumeti važnost našeg strateškog odnosa i krenuti ka zajedničkom rešavanju naših zajedničkih problema “./ ibna