Erdogan pozvao muslimane širom sveta da se suprotstave nepravdi

Erdogan pozvao muslimane širom sveta da se suprotstave nepravdi

Obraćajući se Forumu mladih u sredu u Istanbulu, turski predsednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je muslimane da podignu glas protiv nepravdi kojima svjedoče.

“Muslimani bi trebali preuzeti odgovornost za svoj mir i dobrobit, kao i za bezbednost i budućnost celog čovečanstva, i podići glas protiv nepravdi kojima svedoče”, rekao je Recep Tayyip Erdogan u video poruci Forumu omladine islamske saradnje čija je 4. Generalna skupština u toku.

Napominjući da svet prisustvuje jednom od najburnijih vremena u istoriji čovečanstva, Erdogan je rekao da su bezbednosni problemi, terorističke aktivnosti i izbijanje koronavirusa sprečili željeni mir.

„S druge strane, muslimani koji se bore sa sukobima, migracijama, siromaštvom i bolestima u širokom geografskom području od Sirije do Avganistana, moraju se boriti sa rastućom islamofobijom i kulturnim rasizmom“, rekao je on.

Pozivajući se na jednu od svojih dugogodišnjih maksima da je “svijet veći od pet”, pozivajući se na pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a u pozivu na reformu tog tela, Erdogan je rekao da Turska u svakoj prilici skreće pažnju na globalnu nepravdu.

On je takođe pozvao mlade da učestvuju „u vrlo aktivnim ulogama u politici, akademskim krugovima, sportu, komercijalnom i društvenom životu“.

„Očekujem da nikome ne dozvolite da dođe među nas i podeli vas oko etničkih, sektaških ili kulturnih razlika“, rekao je on.

Čavušoglu i Blinken razgovaraju o najnovijim dešavanjima u Avganistanu

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu i američki državni sekretar Antony Blinken razgovarali su telefonom o najnovijim dešavanjima u Avganistanu, saopštilo je rano u sredu tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Čavušoglu i Blinken su takođe razgovarali o “nastavku saradnje” u Avganistanu i naporima “da se osigura bezbedna i uredna evakuacija naših građana, saveznika i partnera”, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Price u saopštenju.

Ranije je američki predsednik Joe Biden rekao bliskim saveznicima u G7 da su Sjedinjene Države “na korak” da završe svoje povlačenje iz ratom razorene zemlje do roka koji je sam sebi nametnuo 31. avgusta.

Talibani su u utorak saopštili da ta grupa ne namerava da produži rok do 31. avgusta za izlazak stranih snaga iz Avganistana./ Ibna