Erdogan, Putin, Vučić i Borisov otvorili Turski tok

Erdogan, Putin, Vučić i Borisov otvorili Turski tok

Zvaničnom ceremonijom u Istanbulu obeležen je početak rada gasovoda Turski tok. Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i  Recep Tayyip Erdogan, kao inauguralni domaćini, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom pokrenuli su rad postrojenja.

Govoreći na ceremoniji otvaranja Turskog toka, predsednik Erdogan je primetio da je „naš cilj da istaknemo našu zemlju kao globalno energetsko čvorište. Naša država nikada nije tražila regionalne tenzije. Jedina svrha naših napora za istraživanje ugljovodonika na Istočnom Mediteranu je očuvanje interesa naše zemlje i „Turske Republike Severni Kipar“. U Istočnom Mediteranu, sa diplomatskog, pravnog i ekonomskog stanovišta, ne postoji šansa da se projekat realizuje, osim ako ne uključuje Tursku. Naravno, Turska će imati šta da kaže o bilo kojem projektu na Istočnom Mediteranu, jer ima najveću obalu “.

Gasovod Turski tok obezbediće energetsku stabilnost Evrope, izjavio je predsednik Putin. Turski domaćin rekao je da je Rusija glavni snabdevač Turske gasom, a dve zemlje će nastaviti da razvijaju saradnju ne samo u oblasti energetike, već i u drugim sektorima. Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ime Turski tok dao njegov “dragi prijatelj Putin”.

Saradnja na relaciji Rusija – Turska raste u gotovo svim sektorima, uprkos naporima nekih međunarodnih aktera, rekao je Vladimir Putin.

„Uspešna primena opsežnog zajedničkog projekta izgradnje gasovoda kroz Crno more jasno pokazuje da je strateško partnerstvo Rusije i Turske dalo značajne i opipljive rezultate“, nastavio je Putin.

„Saradnja između Rusije i Turske stalno se razvija u gotovo svim oblastima. Uprkos teškoj situaciji u svetu i naporima mnogih međunarodnih aktera da spreče širenje obostrano korisne saradnje između naših zemalja, sinergije se nastavljaju“, rekao je Putin. Moskva je 2019. Turskoj isporučila oko 24 milijarde kubnih metara gasa.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak i predsednik odbora Gazproma Aleksej Miller prisustvovali su ceremonija, zajedno sa turskim ministrom Fatihom Donmezom.

„Pokazali smo svima da ništa ne može da izdrži političku volju. Projekat je završen znatno ranije nego što je bilo planirano. Ponosni smo na plodove ove saradnje. Ovo predstavlja strateški projekat koji će doprineti energetskoj bezbednosti Turske i Evrope, poboljšavajući živote miliona ljudi “, prokomentarisao je turski ministar energetike Fatih Donmez.

On je naveo Turski tok kao jedan od najvažnijih projekata koji će pomoći u izbegavanju opasnosti od transporta gasa.

Projekt Turski tok uključuje izgradnju gasovoda koji će se sastojati od dvije linije kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara. Prvi se odnosi na isporuku ruskog gasa turskim potrošačima, dok je drugi na snabdevanje zemalja iz Južne i Jugoistočne Evrope. / ibna