Erdogan: Sankcije usmerene na Turski tok predstavljaju kršenje naših prava

Erdogan: Sankcije usmerene na Turski tok predstavljaju kršenje naših prava

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan u petak je oštro napao SAD nakon što je uputio upozorenja zbog uvođenja sankcija kompanijama uključenim u naftovod “TurkStream” (“Turski tok”), tvrdeći da SAD “krše naša prava”.

“Sada kažu “mi ćemo nametnuti sankcije Turskom toku””, rekao je turski predsednik novinarima iz Malezije, gde prisustvuje Samitu muslimanskih lidera u Kuala Lumpuru.

“Ovo predstavlja potpuno kršenje naših prava”, naglasio je Erdogan, obećavajući da će Turska odgovoriti sankcijama usmerenim na SAD.

Budžet koji je američki Kongres odobrio u utorak uključuje sankcije kompanijama uključenim u gasovod Severni tok 2 kao i za gasovod Turski tok tvrdeći da će planovi o izgradnji ova dva gasovoda učiniti da Evropa zavisi od ruskih energenata.

Turska je u petak osudila upotrebu “negativnog govora usmerenog na Tursku” koji se nalazi u američkom budžetu.

„Ovo je poslednja odluka na dnevnom redu koju slede članovi Kongresa, koji su odlučni da na bilo koji način naštete našim bilateralnim odnosima“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoy.

Govoreći o samitu u Kuala Lumpuru, Tayyip Erdogan je izjavio da je razgovarao o dešavanjima u Libiji i Siriji, konstatujući da Halifa Haftar nije politički legitiman.

“Postoje neki koji pokušavaju da mu obezbede legitimnu vlast”, dodao je Erdogan.

“Al-Sarraj je pravni vođa, legitimni predstavnik”, dodao je, pozivajući se na šefa libijske Vlade sa sedištem u Tripoliju, koju su priznale UN.

Zemlje poput Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske i Italije, kao i ruska kompanija pokušavaju svrgnuti Al-Sarraja, zaključio je turski predsjednik. / ibna