Erdogan: “Sporazumom smo Grčkoj vezali i ruke i noge, zbog toga su poludeli”

Erdogan: “Sporazumom smo Grčkoj vezali i ruke i noge, zbog toga su poludeli”

„Mogli bismo da vršimo zajednička istraživanja sa Libijom“

„Možda ćemo poslati i vojsku u Libiju“

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan najavio je, u televizijskom intervjuu na turskoj državnoj televiziji, istraživanja u oblastima određenim Sporazumom između Turske i Libije .

„Uprkos našim pravima, pretili su nam, ali nismo odustali. Ovim sporazumom Turska je iskoristila svoja prava u skladu sa međunarodnim zakonima i uništila igru onih koji su pravili jednostrane korake. Sada možemo vršiti zajednička istraživanja u tim oblastima “, rekao je turski predsednik.

Erdogan je u svojim izjavama više povisio ton i rekao da „Grčka, Izrael, Egipat i kiparski Grci sada ne mogu preduzeti korake bez našeg odobrenja. Grčkoj su vezane ruke i noge; zbog toga su poludeli”.

Turski predsednik je rekao da bi, ukoliko Libija to zatraži, Turska mogla poslati vojne snage u tu zemlju. “Ako se takav zahtev postavi, mi ćemo odlučiti i nikoga nećemo pitati”, rekao je.

Erdogan je najavio da će telefonom razgovarati s Vladimirom Putinom o Libiji i Haftaru.

„Dok su nas udarali, uzimali su neke stvari od nas. Ne! Sada se to neće dogoditi. Iskoristićemo naša prava! Ali sa svim primorskim zemljama spremni smo za pregovore i naš poziv za pošteno rešenje važi“, rekao je Erdogan./ibna