Erdogan: „Stabilno napredujemo s bušenjem na istoku Sredozemlja“

Erdogan: „Stabilno napredujemo s bušenjem na istoku Sredozemlja“

„Oni koji nisu naučili lekciju dobiće odgovor“

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan, indirektno je u vrlo oštrom tonu odgovorio francuskom predsediku Macronu na komentare o kiparskom pitanju.

Turski predsednik je odmah nakon sastanka sa premijerom pseudo države („Turske Repubike Severni Kipar“) Ersinom Tatarom izjavio da „dok branimo svoja prava, jednako branimo i prava kiparskih Turaka. Mi nastavljamo istraživanja u istočnom Mediteranu sa istom odlučnošću i nećemo prestati“.

Turski predsednik je okrivio EU i tvrdi da „Evropa ne podržava ravnopravnost na Kipru, već je radije došla do pozicije u kojoj podržava nejednakost“.

Erdogan je rekao da će Turska nastaviti sa mapom puta u vezi sa svojim aktivnostima na istočnom Mediteranu. „Naši brodovi mogu bezbedno da nastave, avijacija i mornarica su u pripravnosti, a na istočnom Mediteranu nijedan plan ne može da funkcioniše ako se ignoriše Turska i „Turska Republika severni Kipar“.

Turski predsednik smatra da „oni koji su krvlju kiparskih Turaka u prošlosti pokušali da preuzmu kontrolu nad ostrvom, danas to čine isto kroz političke i ekonomske napade“.

Što se tiče istraživanja na istočnom Sredozemlju, Erdogan je rekao da “u slučaju da postoje neki koji nisu naučili lekciju iz onoga što se događalo u prošlosti, bi trebali znati da nećemo imati problema da odgovorimo na odgovarajući način”./ ibna