Erdogan: Talibani predložili Turskoj da preuzme upravljanje aerodomom u Kabulu

Erdogan: Talibani predložili Turskoj da preuzme upravljanje aerodomom u Kabulu

Na predlog talibana, Turska bi mogla početi upravljati aerodromom u glavnom gradu Afganistana Kabulu, a sami talibani bi osigurali bezbednost, ali odluka se još čeka, rekao je u petak turski predsednik.

„Talibani su predložili da upravljamo aerodromom u Kabulu. Još nismo doneli odluku o ovom pitanju”, rekao je Recep Tayyip Erdogan povodom nastavka evakuacije nakon smrtonosnog terorističkog napada u četvrtak ispred aerodroma.

Na konferenciji za novinare u Istanbulu prije poletanja u Sarajevo, Bosna i Hercegovina, Erdogan je osudio teroristički napad i naglasio da takvi napadi DAEŠ -a/ISIS -a pokazuju ozbiljnu pretnju koju ta teroristička grupa predstavlja za regiju i svet.

On je rekao da je gnusni napad jasno stavio do znanja koliko je važna bezbednost u Avganistanu i da je prioritet države za sada evakuacija turskih državljana.

Uprkos napadu, evakuacija turskih trupa, kao i civila, nastavlja se i biće završena što je pre moguće, dodao je predsednik.

Teroristička grupa ISIS-K, afganistanska podružnica DAEŠ-a/ISIS, preuzela je odgovornost za napad koji je odneo živote najmanje 90 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika.

Erdogan je rekao da je turska ambasada u Avganistanu prebačena u vojnu zonu na aerodromu Kabul, gdje je prvi sastanak turskih zvaničnika i talibana trajao više od tri sata.

Ako bude potrebno, biće održano još sastanaka, a Turska želi da vodi pregovore na srdačan način, dodao je on.

Erdogan je rekao da su sastanci jedini način da se radi na očekivanjima i da se pregovara, da se praktikuje diplomatija.

Neposredno nakon što su talibani zauzeli Kabul, njemačka kancelarka Angela Merkel takođe je predložila zajednički rad sa Turskom na Avganistanu, rekao je Erdogan.

“Naravno, imamo česte sastanke sa kancelarom, kao što znate, sastajemo se, pregledamo mape puta”, dodao je on. „Ali naravno da je jasno da su zakasnili u nekim stvarima. Odluka o radu sa Turskom je kasnila. Dok su svi napuštali Avganistan, mi smo ostali u Kabulu. Tamo smo nastavili proces na najidealniji način.”

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, trenutno ima oko 300.000 avganistanskih imigranata koji su registrovani i neregistrovani u Turskoj, rekao je on.

Ističući da Turska ne može izdržati još jedan migracioni talas, rekao je da je izgradila zidove duž granica sa Iranom, Irakom i Sirijom./ Ibna

Izvor: Agencija Anadolija