Erdogan tokom posete Kataru potpisao sedam ugovora o saradnji

Erdogan tokom posete Kataru potpisao sedam ugovora o saradnji

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan posetio je Katar u ponedeljak, 25. novembra, u pratnji ministara spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, finansija i privrede Berata Albairaka, odbrane Hulusija Akara, trgovine Ruhsara Pekcana, za zaštitu životne sredine i urbanizacije Murata Kuruma, industrije i tehnologije Mustafe Varnaka, kao i ministra omladine i sporta Mehmeta Muharrema Kasapoglua, zatim guvernera Centralne banke Turske Murata Oisala, menadžera za komunikacije Fahrettina Altuna, portparola predsednika Ibrahima Kalina i Hakana Fidana sa MIT-a.

Turski predsednik imao je u Dohi sastanak sa katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem, tokom kojeg je potpisano sedam sporazuma. Sporazumi su se odnosili na sektore ekonomije, urbanizacije, trgovine, industrije, tehnologije i standardizacije i smatraju se prilično važnim za jačanje bilateralnih odnosa dve zemlje.

Zajedničku izjavu o 5. sastanku Odbora za visoku saradnju Turske i Katara objavili su ministri spoljnih poslova dve zemlje Mevlut Čavušoglu i Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Turski predsednik posetio je turske trupe stacionirane u Dohi.

Tursko-katarska Komanda združenih snaga služi stabilnosti i miru ne samo u Kataru, nego i čitavom ovom regionu, izjavio je Recep Tayyip Erdogan.

“Nikada ni u jednom istorijskom periodu nismo ostavili svoje prijatelje na meti pretnji i opasnosti, a to nećemo učiniti ni u budućnosti”, naglasio je turski predsednik i dodao da “mi pridajemo veliki značaj miru, bezbednosti i stabilnosti u Zalivu te regionu, sa kojim smo duboko povezani”.

Erdogan je napomenuo da su održani uspešni, konstruktivni i verodostojni sastanci između zvaničnika obe strane, te je dodao „Ponovo smo potvrdili svoju posvećenost jačanju bilateralnih veza na strateškom nivou; takođe smo poboljšali našu saradnju kroz nove sporazume koje smo potpisali“. / ibna