Erdogan: “Turska i SAD su strateški partneri i saveznici već 70 godina”

Erdogan: “Turska i SAD su strateški partneri i saveznici već 70 godina”

Obraćajući se učesnicima Turske investicione konferencije, predsednik Recep Tayyip Erdogan je rekao: „Turska i SAD su dva jaka strateška partnera i 70-godišnji saveznici. Ova naša saradnja, zasnovana na jedinstvenim i čvrstim temeljima, godinama je doprinosila miru, stabilnosti i bezbednosti u mnogim delovima sveta. Kritični razvoj događaja u poslednjem periodu još jednom je pokazao važnost i vrednost strateškog partnerstva između naših zemalja.

Erdogan je održao je govor na 11. Turskoj investicionoj konferenciji, koju je organizovao Tursko-američki poslovni savet.

„Imamo značajne mogućnosti saradnje u širokom spektru oblasti“

Opisujući Tursku i SAD kao dva jaka strateška partnera i 70-godišnje saveznike, predsednik Erdogan je rekao: „Turska i SAD su dva jaka strateška partnera i 70-godišnji saveznici. Imamo značajne mogućnosti saradnje ne samo u ekonomiji i trgovini, već u širokom spektru oblasti, od bezbednosti i rata protiv terorizma do odbrambene industrije i investicija”.

Napominjući da, baš kao i u ličnim odnosima, države s vremena na vreme mogu imati i različita mišljenja, predsednik Erdogan je rekao: „Verujemo da se to može prevazići dijalogom na bazi solidarnosti i uzajamnog poštovanja. Ova perspektiva pokazuje da tursko-američki odnosi imaju potrebne kapacitete i zrelost za prevazilaženje teškoća koje mogu nastati. Ono što je važno je da obe zemlje imaju snažno političko razumevanje i volju u tom pravcu. Moj dragoceni prijatelj predsednik Bajden i ja potvrdili smo zajedničku odlučnost po ovom pitanju tokom iskrenog i sveobuhvatnog sastanka koji smo održali u Briselu 14. juna.”

„Bilateralni obim trgovine povećan je na 21 milijardu dolara prošle godine uprkos pandemiji“

Izražavajući zajedničku odlučnost da se godišnji obim trgovine između Turske i SAD podigne na 100 milijardi dolara, predsednik Erdogan je izjavio: „Mi smo istog mišljenja da je ovo realan cilj koji se lako može postići ako se preduzmu pravi koraci. Zaista, bilateralna trgovinska razmena između dve zemlje povećala se prošle godine na 21 milijardu dolara uprkos uslovima pandemije. SAD su na trećem mestu među zemljama u koje Turska izvozi.”

Ističući da se očekuje da će obim bilateralne trgovine do kraja godine dostići 25 milijardi dolara, predsednik Erdogan je dodao: „Ako zajedno sa vama, poslovnim ljudima, iskoristimo prednosti post-pandemijskog perioda, verujem da ćemo lako postići cilj od 100 milijardi dolara.” / ibna