Erdogan: Turska ima snagu, mogućnost i odlučnost da prevaziđe svoje probleme

Erdogan: Turska ima snagu, mogućnost i odlučnost da prevaziđe svoje probleme

“Mi vodimo još jedan rat sličan ratu za nezavisnost koji smo započeli pre jednog veka i koji je kulminirao osnivanjem naše demokratije,” rekao je predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u televizijskoj poruci građanima, povodom proslave 96. godišnjice osnivanje Republike Turske, 29. oktobra 1923. godine.

“Mislim da će svi naši prijatelji deliti sreću u ovom momentu kada se nalazimo na prekretnici naše istorije. Čestitam 96 godina naše demokratije,” dodao je on.

U poruci je dodao da se “naša nacija suočava sa “istorijskom borbom” za zaštitu sadašnjosti i budućnosti”.

“Svi incidenti kroz koje smo prošli od terorističkih napada do pokušaja puča 15. jula (2016. godine) su porimeri naše istorijske borbe,” nastavio je turski predsednik. dodajući da je antiteroristička operacija u Siriji takođe deo tog rata.

Od 2016. godine, Turska je preduzela tri vojne operacije u severnoj Siriji protiv terorista  YPG/PKK i Daeš: operaciju Štit Eufrata (2016-2017), operaciju Maslinova grančica (2018) i poslednju operaciju Izvor mira, koja je počela 9. oktobra.

Ergodan je takođe naglasio da se Turska suočava sa neselektivnim napadima na njene granice i ekonomiju, ali da država ima “snagu, mogućnost i odlučnost” da prevaziđe ove probleme.

Turska i njene delegacije u svetu će danas proslaviti 96. godišnjicu proglašenja Republike Turske. Na ovaj dan 1923. godine, Mustafa Kemal Ataturk, osnivač Turske Republike, formalno je proglasio republiku kao nacionalnu i državnu formu uređenja. Od tada, se ovaj dan slavi kao Dan Republike Turske./ibna