Erdogan: Turska je odlučna da prekine kršenja primirja u Idlibu

Erdogan: Turska je odlučna da prekine kršenja primirja u Idlibu

Turska je odlučna da zaustavi napore sirijskog režima da prekrši primirje u provinciji Idlib, izjavio je u utorak turski predsednik Recep Tayyip Erdogan.

„Odlučni smo da zaustavimo napore režima da prekrši primirje [u Idlibu], ako to bude potrebno. To nije smešno. Svi bi trebali videti i prihvatiti da Turska sigurno uradi ono što kaže“, rekao je Recep Tayyip Erdogan parlamentarnoj grupi AKP.

“Nadam se da će se primirje nastaviti”, rekao je Erdogan.

Napominjući da je Assadov režim prekršio prethodni prekid vatre u provinciji Idlib, rekao je: “Ovog puta situacija je drugačija”.

Erdogan je naglasio da se u sklopu sporazuma o primirju 400.000 Sirijaca mora vratiti svojim kućama. Takođe je pozvao međunarodnu zajednicu da razgovara o upotrebi nasilja od strane sirijskog režima.

Turska je uložila mnogo napora da dođe do primirja u Idlibu, nakon što je taj region pretrpeo nasilje od strane snaga lojalnih režimu Bašara Al-Asada i njegovih saveznika, poslavši oko milion političkih izbeglica koje su se sjatile na granicu Turske.

Turska i Rusija dogovorile su se u septembru 2018. godine da Idlib pretvore u zonu deeskalacije, što izričito zabranjuje napade.

Od tada, više od 1300 civila ubijeno je u napadima Assadovih i ruskih snaga, dok se kršenja primirja nastavljaju. Više od milion Sirijaca je raseljeno u blizini turske granice zbog poslednjih napada u prošloj godini ./ibna