Erdogan: Turska ne može podneti dodatni pritisak izbeglica

Erdogan: Turska ne može podneti dodatni pritisak izbeglica

Turski predsednik je Recep Tayyip Erdogan u nedelju telefonom razgovarao sa predsednikom Saveta EU Charlesom Michelom, rekavši da Turska ne može da se nosi sa dodatnim migracijskim talasom.

Erdogan i Michel razgovarali su o regionalnim pitanjima, posebno o razvoju u Avganistanu i pitanju migracija, kao i o koracima za jačanje odnosa Turske i EU, navodi se u saopštenju Turske direkcije za komunikacije.

Erdogan je rekao da najnoviji događaji u Avganistanu pokazuju važnost učešća Turske u projektu EU PESCO (Stalna strukturirana saradnja) u oblasti odbrane i bezbednosti.

Primarni cilj Turske je postizanje održivog mira i stabilnosti u Avganistanu, kao i evakuacija njenih građana iz zemlje koju su zauzeli Talibani, naglasio je on.

Napominjući da su mnoge evropske zemlje takođe ispunile zahteve za podršku evakuaciji, on je podvukao da je turska vojska uložila “izuzetne napore da uspostavi red u Avganistanu i da zdravo upravlja aerodromom u Kabulu”.

Erdogan je Michelu rekao da želi nesmetanu tranziciju u Afganistanu, dodajući da će se, ako se ne preduzmu potrebne mere, pritisak na imigraciju iz Afganistana još više povećati, što će predstavljati ozbiljan izazov za sve zemlje.

EU bi trebalo da pomogne narodu Avganistana u Avganistanu i u susednim zemljama, posebno Iranu, naglasio je on.

Erdogan je rekao da je Turska već dom za najmanje pet miliona izbeglica, naglasivši da se ta zemlja ne može nositi s dodatnim “migracijskim teretom”.

Pomenuvši da je Turska primila zahtev EU za prijem lokalnog osoblja, koje radi za misiju EU u Avganistanu, u Tursku, rekao je da su zemlje članice otvorile svoja vrata samo malom delu ljudi koji su ih opsluživali.

Pitanje se ne može prevazići takvim simboličnim koracima i ne može se očekivati da Turska preuzme međunarodne odgovornosti trećih zemalja, napomenuo je.

Turski predsednik je naglasio da je potrebno uspostaviti „sveobuhvatnu, sofisticiranu i iskrenu saradnju“, imajući u vidu da je Turska zemlja kandidat.

Erdogan je takođe izrazio zadovoljstvo odlukom bloka da uključi Tursku u sistem digitalnih sertifikata COVID-19 EU. / ibna

Izvor: Agencija Anadolija