Erdogan: “Turska nema nameru da naruši teritoriju, suverenitet ili interes bilo koje druge zemlje”

Erdogan: “Turska nema nameru da naruši teritoriju, suverenitet ili interes bilo koje druge zemlje”

„Turska neće praviti ustupke u pogledu onoga što joj s pravom pripada“

Turska će uzeti ono što joj pripada na Mediteranu, kao i u Egejskom i Crnom moru, izjavio je u sredu turski predsednik Recep Tayyip Erdogan, govoreći na proslavi turske vojne pobede od pre gotovo jednog milenijuma, 949. godišnjice borbe kod Manzikerta u istočnoj Turskoj.

“Turska nema planove koji uključuju teritoriju, suverenitet ili interese bilo koje druge zemlje, ali nikada neće davati ustupke u onome što joj s pravom pripada”, rekao je turski predsednik.

Turska poziva sve strane da izbegavaju greške koje bi mogle dovesti do njihovog uništenja, dodao je Erdogan, govoreći u vreme neslaganja s Grčkom oko suverenih prava Turske na morsku teritoriju i energetske resurse.

“Oni koji ni ne zaslužuju vizantijsku baštinu, sada čine nepravde i gusarske poteze na osnovu evropske podrške, što pokazuje da ništa nisu uspeli da nauče iz istorije”, rekao je Erdogan, pomenuvši Grčku.

Zaključujući o grčko-turskom sporu, Recep Tayyip Erdogan rekao je da je jedino rešenje spora u dijalogu i pregovorima, pozivajući Atinu da poštuje prava Turske. / ibna