Erdogan: “Tursko-nemački univerzitet je znak prijateljstva”

Erdogan: “Tursko-nemački univerzitet je znak prijateljstva”

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je u petak nadu da će Tursko-nemački univerzitet u Istanbulu biti smatran simbolom prijateljstva dve zemlje.

“I dalje ćemo na sve načine podržavati Tursko-nemački univerzitet”, naglasio je Erdogan na svečanoj ceremoniji otvaranja novog univerzitetskog kampusa u Istanbulu u prisustvu nemačke kancelarke Angele Merkel.

Naglašavajući da je Turska postala centar za strane studente, Erdogan je podvukao da je broj stranih studenata porastao na 172.000.

Takođe je napomenuo da očekuje da će i zemlja postati atrakcija za strane naučnike.

Erdogan je dodao da su u toku pokušaji uspostavljanja Tursko-japanskog univerziteta za nauku i tehnologiju, kao i Tursko-italijanskog univerziteta.

Primjećujući da se čovječanstvo suočilo sa mnogim problemima poput terorizma, islamofobije, kulturnog rasizma i ksenofobije, on je naglasio da pred njima ne treba zatvarati oči, posebno u vreme kada su komunikacija i transport postali univerzalni.

Tokom ceremonije inauguracije i pre početka bilateralnih razgovora dvoje lidera, Erdogan je rekao da će sa nemačkom kancelarkom razgovarati o regionalnoj dinamici i regionalnim pitanjima, naročito libijskoj krizi, kao i o bilateralnim odnosima.

“Nisu samo zemlje poput nas, koje su u centru sukoba u Siriji, pogođene tokom poslednjih devet godina – Evropa se takođe zagrijala”, rekao je on.

Turski predsednik rekao je da je nedavni mirovni plan u 55 tačaka važan korak ka obnovi političke stabilnosti u Libiji, dodajući da je uspeh plana zavisio od njegove primene u praksi.

„Važno je izvršiti pritisak na pokretača puča Haftara i njegove pristalice, posebno u vezi s tim pitanjem. Povećani napadi na stambene četvrti u Tripoliju od juče, kao i ciljanje aerodroma Mitiga, dokazuju ko je težio miru, a ko stoji iza krvoprolića i suza“, izjavio je Erdogan.

On je dodao da će haos u Libiji uticati na ceo mediteranski region ako mir ne bude uspostavljen što pre.

Sa svoje strane, Angela Merkel je takođe pohvalila napore na otvaranju Tursko-nemačkog univerziteta.

“Tursko-nemački univerzitet je sjajan primer saradnje, simbol partnerstva dveju zemalja”, rekla je Merkel.

Očekuje se da će ukupno 5.000 studenata moći da se školuje na Tursko-nemačkom univerzitetu do otvaranja novog kampusa, dodala je ona.

Ankara i Berlin su 2008. potpisali sporazum o otvaranju Univerziteta. Naglasila je i da su nauka i obrazovanje igrali važnu ulogu u promociji kreativnosti i slobode ljudi. Na kraju, ona je istakla značaj dijaloga civilnog društva o politici i odnosima vlada, rekavši da su Turska i Nemačka delile duboko ukorenjene odnose koji se mogu pratiti krou istoriju. / ibna