Erdogan: “Ubrzaćemo isporuku S-400”

Erdogan: “Ubrzaćemo isporuku S-400”

Uprkos američkim pritiscima i upozorenjima Turskoj po pitanju nabavke ruskog protivvazdušnog sistema S-400, Ankara i dalje zadržava isti stav. U intervjuu koji je dao turskim novinarima na povratku iz Moskve, Recep Tayyip Erdogan je govorio o ubrzanju isporuke S-400.

„Rekli smo jul, ali možda ćemo ubrzati isporuku sistema S-400. Objasnili smo naš stav o S-400. Grčka, Bugarska i Slovačka imaju S-300. Zašto ne kažete ništa ovim zemljama? Postali su opsednuti S-400. Mi smo preduzeli korake i nećemo se vratiti. Tražili smo Patriot, a vi nam ga niste dali. Ako nam date Patriota, kupićemo i Patriot”, rekao je on i ostavio otvorenu mogućnost za nekakav dogovor sa Vašingtonom.

Čavušoglu: “Ako nam ne daju F-35, dobićemo borbene avione iz Rusije”

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu otišao je dalje i rekao da, ako Turska ne dobije F-35 zbog sankcija, onda avione može kupiti od drugih zemalja, misleći na Rusiju.

„Da li nam trebaju novi avioni? Da. Ako se to ne dogodi sa F-35, ja ću biti prisiljen da ih nabavim negde drugo, jer imam trenutne potrebe dok ne izgradim svoje. Kao što znate, ulažemo velike napore da izgradimo sopstveni avion”, rekao je Čavušoglu.

Turski ministar spoljnih poslova takođe je naglasio da, ako SAD nastave da odbijaju prodaju Patriota Turskoj pod uslovima koje Ankara želi, tada će turska vlada kupiti dodatne baterije S-400 iz Rusije.

Moskva: “Želimo više vojne saradnje sa Turskom”

Rusija je zainteresovana da proširi vojnu i tehnološku saradnju sa stranim zemljama i spremna je da razmotri mogućnost zaključivanja novih ugovora za prodaju protivvazdušnih sistema S-400 Turskoj. To je izjavio ruski portparol Dmitri Peskov.

“Rusija je otvorena, Rusija ima odgovarajuće sposobnosti i znanje. Prirodno je da Rusija traži mogućnosti da proširi ovu saradnju. To je sasvim normalna praksa”, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li je Moskva spremna da razgovara sa Turskom o novom sporazumu za prodaju protivvazdušnih sistema S-400.

Vladimir Putin, na sastanku sa Recepom Tayyipom Erdoganom u ponedeljak, rekao je da Moskva i Ankara, osim isporuke S-400, takođe razgovaraju o mogućnosti prodaje drugih ruskih sistema naoružanja Turskoj.

Čavušoglu govori o nesporazumu sa SAD

Međutim, Čavušoglu je rekao da “Erdogan telefonski razgovara sa Donaldom Trampom, a američki predsednik je izjavio da će posjetiti Tursku. Možda naš predsednik može otići u SAD. Ove posete su važne za rešavanje nesporazuma i fokusiranje na pozitivan program“, rekao je on./ibna