Erdogan: Uništićemo zamke u Siriji, Iraku i istočnom Mediteranu

Erdogan: Uništićemo zamke u Siriji, Iraku i istočnom Mediteranu

Kiparski ministar odbrane zatražio je uključivanje istočnog Mediterana u „područja od interesa“ za pomorski razvoj EU.

“Spremni smo da uništimo sve zamke postavljene protiv naše zemlje na severu Sirije, Iraku i istočnom Mediteranu”, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u poruci povodom današnje godišnjice nezavisnosti Turske.

Turski predsednik je u svojoj poruci rekao: „Sigurno nećemo dozvoliti uzurpaciju prava naše nacije i kiparskih Turaka“, dodajući da je „naša nacija, kao i danas, spremna da podnese istu žrtvu i pokazuje istu hrabrost za čuvanje nezavisnosti i bezbednu budućnost domovine“.

Turski predsednik je čestitao nacionalni praznik Turcima koji žive „u Turskoj, u „Turskoj Republici Severni Kipar“ i u svim krajevima sveta“.

Šta je Savvas Angelides tražio

Na neformalnom sastanku ministara odbrane u Helsinkiju razgovaralo se o koordinaciji prisustva brodova američke mornarice u oblastima od posebnog interesa za EU, a Savvas Angelides je pozvao da u plan, kao rezultat otkrića i eksploatacije rezervi energenata, bude uključen i istočni Mediteran, posebno zbog nezakonitih akcija turske u ovom regionu.

Angelides je učestvovao na neformalnom sastanku koji je 28. i 29. avgusta organizovala Finska kao predsedavajuća Saveta EU kako bi se razgovaralo o pitanjima zajedničke bezbednosne politike EU.

Kako je Angelides rekao za CNA, rasprava o koordinaciji mornarice EU je u preliminarnoj fazi i ima za cilj da promoviše bezbednost i stabilnost određenih područja Unije. Rekao je da je rad na tom pitanju je već počeo na nivou komesara Saveta. Tokom govora na neformalnom sastanku, Angelides je pozvao da se utvrde posebni kriterijumi za područja koja bi se mogla opisati kao “područja interesa” koja bi opravdala prisustvo mornarice EU.

U tom kontekstu, kako je rekao, zalagao se za uključivanje regiona istočnog Mediterana, što se odnosi na Ekskluzivnu Ekonomsku Zonu Republike Kipar i razvoj iskorištavanja ležišta prirodnog gasa.

Objasnio je da je svrha razvoja iskorištavanja tih ležišta stvaranje alternativnog izvora za Evropu. Stoga je, dodao je, direktno pogođena Unija i područje se može opisati kao “zona interesa”.

Ministar je takođe podigao dimenziju turskih akcija u EEZ Republike Kipar, obaveštavajući svoje kolege o nezakonitim potezima Ankare./ibna