Erdogan: “Verujem da ćemo ovu situaciju prevazići strpljivišću i molitvom”

Erdogan: “Verujem da ćemo ovu situaciju prevazići strpljivišću i molitvom”

U cilju rešavanja pandemije koronavirusa, turska Vlada je odlučila da pozove građane da ostanu u svojim domovima najmanje tri sedmice, ali nije pristupila odlučnijim merama poput zatvaranja prodavnica ili restorana. U ovoj zemlji dve osobe su preminule od koronavirusa, dok su do srede uveče prijavljena 193 slučaja.

Recep Tayyip Erdogan pozvao je ministre, rukovodioce kompanija i naučnike u Predsedničku palatu da odluče koji će o narednim koracima u rešavanju krize. Pre sastanka, Erdogan je izjavio:

„Nakon što prođemo kroz ovu fazu, videćemo da će se stvoriti nove mogućnosti za našu zemlju. Naravno, verujem da ćemo ovu situaciju prevazići strpljivišću i molitvom“.

Suprotno očekivanjima da će biti uvedene oštrije mere, Erdogan je odlučio da najavi finansijski paket od 15 milijardi dolara.

„Kao i u ostatku sveta, i u Turskoj će mere koje preduzimamo ostati na snazi sve dok ne budemo sigurni da je opasnost od pandemije prošla. Ako pažljivo sprovedemo najavljene mere, tada ćemo biti u mogućnosti smanjiti boravak u zatvorenom prostoru na tri nedelje“, rekao je turski predsednik. “Molimo sve, sve dok rizik od COVID-19 ne prođe, ne napuštajte kuće ukoliko to stvarno nije neophodno”, dodao je turski predsednik.

Turska Vlada najavila je paket mera od 100 milijardi lira (15 milijardi evra) za jačanje ekonomije pogođene koronavirusom. Među usvojenim merama je i šestomesečno odlaganje plaćanja PDV-a u mesecima aprilu, maju i junu; smanjenje PDV-a na domaćim letovima sa 18 na 1%; zamrzavanje hotelskih taksi; zamrzavanje plaćanja u Halbank banci; povećanje minimalne penzije te finansijsku podršku izvoznim kompanijama.

U takvoj situaciji, Turska je odlučila zatvoriti svoje kopnene granice s Grčkom i Bugarskom. Stoga je zvanično rečeno da će se ulazne tačke u Pazarkule i Ipsala zatvoriti. U Pazarkule je kapija već zatvorena zbog imigranata koji su poslednjih 20 dana boravili preko sela Kipoi u pokušaju da pređu granicu. Transport roba neće biti obustavljen. / ibna