Erdogan virtuelno prisustvovao ceremoniji predaje 522 kuće koje je Turska donirala žrtvama zemljotresa u Albaniji

Erdogan virtuelno prisustvovao ceremoniji predaje 522 kuće koje je Turska donirala žrtvama zemljotresa u Albaniji

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da će ta zemlja ubrzo isporučiti nove kuće za porodice koje su ostale bez domova u zemljotresu u Albaniji.

Erdoan je prisustvovao telekonferencijski prisustvovao na ceremoniji na mestu izgradnje  522 kuće koje će u Albaniji podići Javna stambena služba (TOKI) pri Ministarstvu životne sredine i urbanog razvoja.

Nakon što je naglasio da će plan doprineti prijateljstvu dve zemlje, Erdoan je u svom govoru rekao da će „ove stambene jedinice oličavati novi primer tursko-albanskog prijateljstva. Završavajući prvu fazu kuća što je pre moguće, počećemo da ih predajemo našoj braći koja su izgubila domove u zemljotresu.“

Ministar zaštite životne sredine i urbanog planiranja Murat Kurum, rekao je da će kuće koje će biti izgrađene dalje ojačati vekovnu prijateljsku i bratsku vezu dve zemlje.

Kurum je napomenuo da će kuće biti završene za osam meseci.

Grad Drač, 30 km severozapadno od albanske prestonice Tirane, 26. novembra 2019. godine u 3,54 po lokalnom vremenu, pogodio je zemljotres magnitude 6,3 stepena. U zemljotresu je poginula 51 osoba. / ibna