Erdogan: “Zaštita izbeglica je naša humana i moralna odgovornost”

Erdogan: “Zaštita izbeglica je naša humana i moralna odgovornost”

Danas su najmiroljubivija i održiva područja bezbedne zone nastale dugim naporima i žrtvama u Siriji, rekao je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Operacija „Izvor mira“, pokrenuta 9. oktobra, prema rečima turskog predsednika, izvedena je zbog eliminacije terorista sa severa Sirije, u cilju zaštite turske granice, pomoći u povratku sirijskih izbeglica i obezbeđenja teritorijalnog integriteta Sirije. Ankara želi da jedinice IPG / PKK napuste to područje i stvore bezbednu zonu za povratak oko dva miliona izbeglica.

Kako je Erdogan naglasio, oni koji nisu učinili ništa drugo nego podigli bodljikavu žicu za sirijske izbeglice u poslednjih osam godina, nastavljaju da blokiraju napore za njihov povratak.

Turska je domaćin za 4 miliona izbeglica, više nego bilo koja druga država na svetu, pri čemu je turski predsednik ponovio da je Turska za njiihovo zbrinjavanje u poslednjih 8,5 godina dala više od 40 milijardi USD, dok je podrška EU preko nevladinih organizacija bila 3 ​​milijarde evra.

“Ne pružamo sve ove usluge bez očekivanja, ali to je naša humana i moralna odgovornosti”, dodao je Recep Tayyip Erdogan.

„Mišljenje koje kap nafte smatra vrednijim od kapi krvi vidi samo svoje interese u Siriji i širom sveta. Kada mi pogledamo oko sebe vidimo samo ljude, duše i živote,” rekao je, dodavši da to razlikuje Tursku od drugih.

Turski predsednik je takođe primetio da je prosečan životni vek u Siriji, koja je pretrpela velike katastrofe, pao sa 73 na 63 godine ./ibna