Erdoganov portparol: “Nećemo odustati od tursko-libijskog memoranduma”

Erdoganov portparol: “Nećemo odustati od tursko-libijskog memoranduma”

U intervjuu za CNN Turk, Ibrahim Kalin, portparol turskog predsedništva, snažno je podržao memorandum Turske i Libije.

„Potpisali smo vrlo važan „ugovor o kontinentalnom pojasu“ sa Libijom. Ovaj ‘sporazum’ je promenio celokupnu ravnotežu u Istočnom Mediteranu. Krugovi koji pokušavaju zatvoriti Tursku na mediteranskoj obali Antalije bili su neugodno iznenađeni zbog ovog „dogovora“. Međutim, u skladu sa međunarodnim pravom i praksom, pitanja kontinentalnog pojasa moraju se riješiti bilateralnim ili multilateralnim pregovorima. To smo učinili i sada, sa Libijom“, naglasio je Kalin.

Kalin je istakao da Ankara nema nameru da se povlači iz onog što smatra svojim pravnim tekovinama. „Oni koji pribegavaju tome pokušavaju da stvore mnogo saveza, platformi, foruma, ostavljajući Tursku izvan toga. Ali moraju da vide da ne mogu igrati bez Turske u Siriji, istočnom Mediteranu ili severnoj Africi ili južnom krilu NATO-a. Svi planovi i programi koji budu napravljeni bez Turske osuđeni su na neuspeh. Zanemarujući važnog aktera poput Turske, svaki takav korak na kraju će biti uzaludan“.

Mi smo zemlja sa najdužom obalom u Istočnom Mediteranu. Stoga, kada pogledate kontinentalni pojas, legalno je da Turska preduzme ove korake da zaštiti svoja prava i interese u regionu. To je naša nacionalna dužnost. Naravno, toga se nećemo odreći. Ali nemamo želju da se sukobimo sa bilo kime, da eskaliramo tenzije. Ali ako pribegnu pretnjama i ucenama, dobiće odgovor koji zaslužuju. Kao država Republika Turska, to smo pokazali u Siriji, Iraku, Libiji i drugde, ali prvi potez nikad nije bio naš“./ ibna